Συνομιλία Παυλόπουλου-Ολάντ για το μεταναστευτικό. Επίσκεψη Κομισιόν σε Αθήνα

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Τηλεφωνική συνομιλία για το μείζον θέμα των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, είχαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Την ίδια στιγμή η FRONTEX ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα ξεπέρασαν τους 23.000 οι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα, αριθμός διπλάσιος από τη προηγούμενη εβδομάδα. Για όλα αυτά, έρχεται στην Αθήνα την Πέμπτη, αντιπροσωπεία της Κομισιόν.

Η επικοινωνία Παυλόπουλου-Ολάντ

Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών, έγινε στις 19.30 και κατά την διάρκειά ο κ. Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως τους τελευταίους μήνες καθώς και για τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να ολοκληρώσει αμέσως το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος της  Δημοκρατίας εξέθεσε, τέλος, στον κ. Ολάντ τις απόψεις του για την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού -τόσον από πλευράς ασφάλειας όσον και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.

Η επικοινωνία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και θα συνεχισθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας Κομισιόν στην Αθήνα

Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν με αρμόδιους Έλληνες υπουργούς,  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος, που επισκέπτονται εκτάκτως την Αθήνας, την προσεχή Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στόχος της επίσκεψης και των συναντήσεων στις οποίες θα μετάσχουν και εκπρόσωποι της FRONTEX και της Europol, είναι να δημιουργηθεί στον Πειραιά ένα κέντρο υποβοήθησης, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων, για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών.

Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω, όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Frontex: Πάνω από 23.000 πρόσφυγες και μετανάστες την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Frontex,  ξεπέρασαν τους 23.000, οι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα δια μέσου θαλάσσης την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Τρίτων» στην κεντρική Μεσόγειο, 5.400 άτομα διασώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο βρέθηκαν και 55 νεκροί, η πλειοψηφία των οποίων ήταν στο αμπάρι ξύλινου σκάφους που εντοπίστηκε από το σουηδικό πλοίο Poseidon.

«Ήταν μία πολύ σκοτεινή εβδομάδα. Είμαστε βαθιά λυπημένοι από τους θανάτους των μεταναστών κοντά στις ακτές της Λιβύης και στο φορτηγό στην Αυστρία», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.

Δεν πυροβολήσαμε εμείς

Εξάλλου, σε χτεσινή του ανακοίνωση ο κ. Λεγκέρι δηλώνει ότι οι άνδρες της λετονικής συνοριοφυλακής που συμμετέχουν στη δύναμη της Frontex δεν έκαναν καμία χρήση όπλων κατά το περιστατικό του περασμένου Σαββάτου στη Σύμη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 17χρονου μετανάστη.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex ζητεί από τις ελληνικές αρχές να παρέχουν στον οργανισμό πληροφορίες για το περιστατικό προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς έγινε.

Όπως σημειώνεται, οι πληροφορίες αυτές θα αξιοποιηθούν από τον οργανισμό για εσωτερική αξιολόγηση των πιθανών συνεπειών των επιχειρήσεων που συντονίζονται από αυτόν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here