Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ με στόχο την συμφωνία

Με τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, συνεχίσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η πολιτική διαπραγμάτευση στην ΕΕ για την αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς, βιώσιμης λύσης.

Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε στις 5:30 και διήρκεσε μία ώρα. Είναι προφανές ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της ΕΕ, ενδιαφέρονται για άμεση λύση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί. Παρά τις «διαπραγματευτικές» αντιθέσεις, οι δύο πλευρές, Ελλάδα και Ευρωπαϊκοί θεσμοί, φαίνεται ότι είναι αποφασισμένες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να αποφύγουν την περιπέτειας μιας πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει.

Η τηλεδιάσκεψη αποδεικνύει ότι είναι ενεργή και εξελίσσεται η διαδικασία της πολιτικής διαπραγμάτευσης, παρά τα περί αντιθέτου διαδιδόμενα. Η πολιτική διαπραγμάτευση και μάλιστα στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο,  μπορεί να λειάνει τις αγκυλώσεις που έχει προκαλέσει η αμιγώς τεχνοκρατική προσέγγιση της διαπραγμάτευσης.

Ο παράγοντας ΔΝΤ

Μεγάλο ερωτηματικό είναι ωστόσο η στάση της ΔΝΤ, που ως θεσμός κινείται εκτός της ΕΕ, δεν είναι όμως κι εκτός πολιτικής επιρροής.  Ηδη ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, κάλεσε την ΕΕ και το ΔΝΤ να δείξουν την απαιτούμενη ευελιξία για να βρεθεί λύση και να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εξελίξεις. Το ίδιο υπονόησε και η Κριστίν Λαγκάρντ αν και όπως είπε υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται σε επίπεδο κλιμακίων στις Βρυξέλλες, με ορίζοντα ολίγων ημερών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε πως στόχος είναι να υπάρχει συμφωνία έως την Κυριακή, μέσα σε τρεις δηλαδή ημέρες.

Οσο κι αν οι θεσμοί δεν βλέπουν να υπάρχει τέτοια δυνατότητα, λόγω των αρκετών ακόμη ανοικτών θεμάτων, μετά την τηλεδιάσκεψη και πιθανώς τις νέες επαφές του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, όλα είναι πλέον πιθανά.

Το κλίμα των διαπραγματεύσεων πάντως επηρέασε και η έκθεση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη (Financial Stability Review). Η έκθεση κάνει λόγο για αύξηση του κινδύνου να συμβεί πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα τους τελευταίους 6 μήνες λόγω  της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας.

Την έκθεση έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ την Πέμπτη, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, έσπευσε να δηλώσει πως «οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να θεωρούνται φερέγγυες»  ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως δεν υπάρχει αυτόματη σύνδεση μεταξύ χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου και χρεοκοπίας των τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενεργεί υποθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν θα φύγει από την ευρωζώνη, κατέληξε ο κ. Κονστναντσιο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here