Til Schweiger: ο Γερμανός ηθοποιός και σκηνοθέτης που χτίζει το σπίτι των προσφύγων

 Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

«Φοβόμαστε την τρομοκρατία των Ισλαμιστών, αλλά οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την τρομοκρατία των Ισλαμιστών δεν είναι ευπρόσδεκτοι;… Η ιστορία της Γερμανίας είναι ιστορία Flucht und Vertreibung* – διαφυγής και εκδίωξης… Ένα πολύ τολμηρό ζήτημα, αλλά ας το παραδεχτούμε…»  

til-schweiger-tatort

Με αυτά τα λόγια ο γνωστός από τη συμμετοχή του σε πολλές ταινίες του Χόλιγουντ, Γερμανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Til Schweiger  απαντά στους επικριτές της πρωτοβουλίας του. Στην καρδιά της Γερμανίας, στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας ο Til Schweiger ανακοίνωσε πρόσφατα τη μετατροπή του ιδιόκτητου πλέον, πρώην στρατώνα, σε σπίτι προσφύγων. Στην περιοχή Osterode am Harz το σπίτι προσφύγων θα προσφέρει ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά, αθλητικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια και μία αίθουσα για ράψιμο, έτσι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να εργαστούν.

osterode_am_harz

Ο ίδιος φιλοδοξεί να ιδρύσει επίσης μια φιλανθρωπική οργάνωση για τα τραυματισμένα παιδιά.

Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται ταυτόχρονα σχεδόν με την πρόθεση του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας τον Ιούνιο, να ανοίξει ένα αρχικό σημείο υποδοχής των προσφύγων στους στρατώνες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της πολιτείας, οι σχετικές συμβάσεις δεν είχαν ακόμη υπογραφεί.

στρατοπεδο προσφυγων Til Schweiger

Η ενέργειά του Til Schweiger έχει προκαλέσει κατακλυσμό ρατσιστικών και  επιθετικών σχολίων απόρριψης και μίσους, κυρίως στην σελίδα του στο Facebook, όπου μόλις τον περασμένο μήνα στις 18 Ιουλίου μέσω της εφημερίδας «Hamburger Abendblatt» κάλεσε τους ντόπιους να δωρίσουν ρούχα, κλινοσκεπάσματα και παιχνίδια στους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Επακολούθησε μια έντονη συζήτηση για τους πρόσφυγες μεταξύ περίπου 1.400 χρηστών του Facebook, με χαρακτηριστικά σχόλια για τους Σύριους πρόσφυγες, όπως «άνανδρα καθάρματα».

Ο Til Schweiger παρεμβαίνοντας αργότερα ζήτησε οι ξενόφοβοι να αποχωρήσουν από τη σελίδα του και το «fuck off» του υπήρξε καταπέλτης. Ενώ ο στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να γεμίσουν δύο φορτηγά, η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απρόσμενη: δώδεκα γεμάτα φορτηγά για τους πρόσφυγες ξεσήκωσαν χειροκροτήματα, αλλά και ενέτειναν το μίσος: σε σχετικό δημοσίευμα της «Bild am Sonntag» για την πρωτοβουλία του Til Schweiger σχόλια όπως  «χτίζουν ένα σπίτι για τα ανθρώπινα αποβράσματα» δίνουν και παίρνουν.

Til Schweiger

«Φοβόμαστε την τρομοκρατία των Ισλαμιστών, αλλά οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν την τρομοκρατία των Ισλαμιστών δεν είναι ευπρόσδεκτοι;…Ο καθένας ξέρει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στον κόσμο» δηλώνει ο Til Schweiger έκπληκτος από την «ορμή της αναισθησίας», για το πως δηλαδή οι Γερμανοί αισθάνονται απειλή από φτωχούς ανθρώπους, που δεν έχουν τίποτα, παρά μόνο την ζωή τους.

 

«Aς το παραδεχθούμε, εμείς οι Γερμανοί έχουμε ωφεληθεί περισσότερο από το ευρώ..»

Στα άμεσα σχέδιά του είναι να επισκεφθεί σε περιοδεία καταφύγια προσφύγων, ελπίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα τροφοδοτήσει την ανθρωπιά μας. «Ας το παραδεχθούμε: εμείς οι Γερμανοί έχουμε ωφεληθεί περισσότερο από το ευρώ, τουλάχιστον στην βιομηχανία. Έχουμε δισεκατομμύρια φορολογικών πλεονασμάτων. Για αυτήν την λεγόμενη αλληλεγγύη για την Ανατολή –που είναι κρυφός φόρος- κανείς δεν γνωρίζει περισσότερα…Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι γύρω μας που περιφρονούν την δημοκρατία. Αλλά η δημοκρατία δεν είναι αυτόματη…Και πρέπει να ξέρετε ένα κομμάτι της ιστορίας, προκειμένου να αξιολογηθεί το τι συμβαίνει. Η ιστορία της Γερμανίας είναι ιστορία Flucht und Vertreibung *  – διαφυγής και απέλασης. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχαν μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών εντός της Γερμανίας από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν στον δρόμο. Αργότερα, εκατοντάδες χιλιάδες είχαν εγκαταλείψει την ΛΔΓ…Σήμερα κάθε 25χρονος έως και 65χρονος της Ανατολικής Γερμανίας είναι ένας μετανάστης, περισσότερο ή λιγότερο, ή υπήρξε. Ένα πολύ τολμηρό ζήτημα, αλλά ας το παραδεχτούμε…»

Την ίδια στιγμή που υπάρχουν φτωχοί και στην Γερμανία, πλήττοντας κυρίως τα παιδιά, και η απόκτηση δεύτερου παιδιού στο Βερολίνο θεωρείται ήδη κακή επιλογή, ο  Til Schweiger ζητά επανειλημμένα περισσότερη ενσυναίσθηση από το γερμανικό κοινό.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Μετανάστες και τους Πρόσφυγες (BAMF) αναμένεται να λάβει περί τις 600.000 αιτήσεις ασύλου μέσα στο τρέχον έτος, σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από πέρυσι.

 

* Flucht und Vertreibung: διαφυγή και εκδίωξη, φράση που αναφέρεται στην αναγκαστική μετανάστευση μεγάλου αριθμού Γερμανών κατά τα έτη 1945 – 1950, πριν και μετά το τέλος του ‘Β Παγκοσμίου Πολέμου, από τα γερμανικά ανατολικά εδάφη και την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.  12.000.000 με 15.000.000 Γερμανοί στα ανατολικά εδάφη του Γερμανικού Ράιχ και οι γερμανόφωνοι κάτοικοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης εκδιώχθηκαν, ως αποτέλεσμα του ναζισμού και των εγκλημάτων πολέμου στην Ανατολική, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here