Τι θα ψηφίσουν οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία;

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα του σημερινού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία εκτιμά η Deutsche Welle, μια που η καθοριστική ψήφος θα ειναι των Αλβανών.

Οι Αλβανοί αποτελούν περίπου το 1/4 του πληθυσμού της χώρας και λογικά δεν θα ψηφίσουν την υποψήφια των εθνικιστών, όμως τα πράγματα είναι πάντα πιο περίπλοκα από όσο φαίνονται.

Στον πρώτο γύρο αποτυπώθηκε οριακή νίκη του καθηγητή Διεθνούς Δικαίου Στέβο Πενταρόφσκι, ο οποίος στηρίζεται από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αντίπαλος του ήταν και παραμένει η επίσης καθηγήτρια Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η οποία στηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE.

Στο πρώτο γύρο, στις 21 Απριλίου, η αποχή έφτασε το 41,8%.

Οι αναλυτές περιμένουν μάχη στήθος με στήθος.

Ο τρίτος υποψήφιος του πρώτου γύρου, Αλβανός Μπλερίμ Ρέκα, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο. Έτσι η ψήφος των Αλβανών που αποτελούν το 25% του πληθυσμού και η δική του θα είναι κομβικής σημασίας. Εντούτοις ο Ρέκα δεν εκφράζει προφανώς το σύνολο των Αλβανών, αφου τον ψήφισε μόλις το 10%. Το θέμα δεν είναι λοιπόν τι θα κάνουν οι 80.000 που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά οι συνολικά περίπου 450.000 αλβανόφωνοι που ψηφίζουν, κάποιοι απο τους οποιους απείχαν στον πρώτο γύρο (άγνωστο πόσοι) και κάποιοι από τους οποίους στήριξαν τον Πενταρόφσκι. Αλλοι από σκοπιμότητα όμως δεν τον στήριξαν κι ας συνεργάζονται κάποια αλβανικά κόμματα με τον Ζάεφ -λογικά θα στήριζαν τον Πενταρόφσκι.

Γιατί οι αλβανόφωνοι λογικά δεν στηρίζουν εθνικιστές σλαβομακεδόνες, όμως εξίσου λογικά δεν στηρίζουν και ό,τι του απομακρύνει από συμπορεύσεις με τα σχέδια για Μεγάλη Αλβανία.
Επίσης ψηφίζουν και ψηφοφόροι τουρκικής καταγωγής (4%) όπως και βουλγαρικής (άγνωστο το ποσοστό)

Ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού Στέβο Πενταρόφσκι επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, με διαφορά μόλις 0,6% της βασικής του αντιπάλου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία είναι η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή ο Στέβο Πενταρόφσκι συγκέντρωσε ποσοστό 42,85% (323.846 ψήφους), ενώ η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα έλαβε ποσοστό 42,24% (319.240 ψήφους).

Ο τρίτος υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, ο οποίος στηρίχθηκε από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA») συγκέντρωσε ποσοστό 10,57% (79.915 ψήφους).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here