Τι συμβαίνει τελικά: Ξεπουλιούνται ή όχι τα μνημεία με υποθήκευση στους δανειστές;

Ο θόρυβος ξεκίνησε απο ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σύμφωνα με την οποία υπάρχει λίστα με μνημεία τα οποία εκχωρούνται στο Υπερταμείο μέσω του ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου). Το υπουργείο Πολιτισμού αλλά και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να απαντήσουν πως εξαιρούνται τα μνημεία και δεν υποθηκεύονται για τα δάνεια και μίλησαν για υπερβολές και κινδυνολογία.

Εντούτοις οι αρχαιολόγοι δεν έχουν άδικο 100%, καθότι υπάρχουν «παραθυράκια» στο σχετικό νόμο του 2016  και πρέπει να διασφαλιστεί όπως λένε με ΦΕΚ ότι εξαιρούνται και τα μνημεια που έχουν αναγνωριστει επισημως αλλά και όσα ειναι στη γκρίζα ζώνη, είναι υπο ανασκαφή ή δεν ειναι ακόμα ενταγμένα σε κάποιες λίστες, πλην βρισκονται στην κυριότητα του δημοσιου και άρα είναι υποθηκευμένα a priori.

Το πρόβλημα ουσιαστικά είναι υπαρκτό, γιατι το δημοσιο, πιεζόμενο απο τους δανειστές ή «θεσμούς» ενέταξε τα πάντα στη δημοσια περιουσία. Και όταν το 2016 κάποιοι προσπαθησαν να αρθρώσουν αντιρρήσεις ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται  τσάτρα πάτρα και συλλήβδην «μέσα όλα», τους απάντησαν οι δανειστές «μην κωλυσιεργείτε εντάξτε τα όλα και σταδιακά μπορείτε να τα αφαιρειτε όσα πρέπει. π.χ. αραχαιότητες και άλλα»

Οπότε μπήκαν στα δημοσια ακινητα και 10.119 ακινητα και μνημεία του Υπουργείου Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού κ.Ζορμπά, σε συνέντευξη της  είπε:

«Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ.  Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άϋλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής:

«Καμία μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει γίνει προς την ΕΤΑΔ.  Οι μόνες μεταβιβάσεις που έχουν γίνει, είναι εκείνες στις οποίες προχώρησε η προηγούμενη κυβέρνηση προς το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα ακίνητα της Πλάκας, αλλά και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού. Από τις μεταβιβάσεις προς την ΕΤΑΔ εξαιρούνται τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και τα ακίνητα με μεγάλη περιβαλλοντική αξία».

Είχε προηγηθεί η δήλωση Σταθάκη «πολλή φασαρία για το τίποτα», μετά απο  την αποκάλυψη του δημάρχου Τάσου Βαμβούκα, στα Χανια, που δεν μπορεσε να λάβει απάντηη για το πόσα μνημεία περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα, για ποιον λόγο εντάχθηκαν και αν τελικά κινδυνεύουν όπως λένε οι αρχαιολόγοι ή είναι διασφαλισμένα όπως λέει το υπουργείο.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων Σταματία Μαρκέτου, δηλώνει ικανοποιημενη απο τις αντιδράσεις των δυο υπουργείων,  επιμένει ωστόσο πως πρέπει άμεσα να εξαιρεθούν όλα τα μνημεία από αυτό τον κατάλογο και μάλιστα μέσω ΦΕΚ.

«Με ένα ΦΕΚ τα έβαλαν στη λίστα, με τον ίδιο τρόπο πρέπει να τα εξαιρέσουν» λέει

Και συμπληρώνει κάτι ουσιαστικό, οτι ο  Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) ζήτησε τον κατάλογο με το σύνολο των μνημείων που μεταβιβάζονται και  δεν του  έχει δοθεί από το ΥΠΠΟ.

«Το θέμα  είναι ότι  παρόσα λένε τα δυο υπουργεία, ο νόμος του 2016 έχει παραθυράκια. Λέει ότι εξαιρούνται κάποια μνημεία αλλά μετά παρακάτω λέει ότι είναι δυνατό να μεταβιβάζονται» λέει η Κα Μάρκετου και προσθέτει πως πρέπει να εξαιρεθούν στο διηνεκές ώστε να μην τα πάρουν οι δανειστές ως εγγύηση για το μέλλον. Αυτο πρέπει να κατοχυρωθεί με υπουργική απόφαση» επιμένει.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here