Τι συμβαίνει με την ελονοσία- Στο «μικροσκόπιο» 12 δήμοι της χώρας

Στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα κρούσματα ελονοσίας από όσα παλαιότερα και για προληπτικούς λόγους σε μερικές περιοχές της χώρας λαμβάνονται ήπια προληπτικά μέτρα, όπως η μη αποδοχή στην αιμοδοσία κατοίκων της περιοχής -ή και επισκεπτών των περιοχών αυτών. Τα παραπάνω αναφέρει η «Καθημερινή» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αλλά εμείς δεν βρήκαμε αρμόδιο στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να διασταυρώσουμε την είδηση της συγκεκριμένης εφημερίδας.

Αυτό πάντως δεν σημαίνει ότι στις περιοχές αυτές παρατηρείται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, αλλά μπορεί να βρίσκονται κοντά σε ελώδη σημεία ή να έχει σημειωθεί έστω και ένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης ή να έχουν βρεθεί «θετικά» κουνούπια.

Οι περιοχές που φέρονται να βρίσκονται υπό  στενή παρακολούθηση λόγω κρουσμάτων ελονοσίας είναι οι:

*δήμος  Φαρκαδόνας και Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων),

*δήμος Παλαμά (Π.Ε. Καρδίτσας),

*δήμος Ευρώτα (Π.Ε. Λακωνίας),

*δήμος Χαλκιδέων (Π.Ε. Ευβοίας),

*δήμος Θηβαίων (Π.Ε. Βοιωτίας),

*δήμος Τεμπών (Π.Ε. Λάρισας),

*δήμος Μαραθώνος (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής),

*δήμος Δυτικής Αχαΐας (Π.Ε. Αχαΐας),

*δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης (Π.Ε. Ηλείας) και

*δήμος Λαγκαδά και Πυλαίας (Π.Ε. Θεσσαλονίκης).

Στις περιοχές αυτές φέρονται να ενημερώθηκαν και οι υπεύθυνοι των κέντρων αιμοδοσίας.

ΤΟ ΝΟΣΗΜΑ

Η νόσος αυτή είχε σχεδόν εξαφανιστεί από το 1974, αλλά από το 2009 άρχισε να επανεμφανίζεται.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις αρχές του 2016 έως τα μέσα Αυγούστου είχαν δηλωθεί στο Κέντρο 65 κρούσματα ελονοσίας, εκ των οποίων τα 61 έχουν χαρακτηρισθεί εισαγόμενα – που σημαίνει ότι οι ασθενείς είχαν προσβληθεί σε χώρα του εξωτερικού.

Από τα 61 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, τα 50 αφορούσαν σε μετανάστες από ενδημικές χώρες (43 από χώρες της Ινδικής χερσονήσου και επτά από χώρες της Αφρικής), και τα 11 κρούσματα αφορούσαν σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν από ενδημική χώρα της Αφρικής. Από τα 50 κρούσματα σε μετανάστες, τα 8 καταγράφηκαν σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε νησιά του Βορείου Αιγα

Από το σύνολο των κρουσμάτων που είχαν δηλωθεί εφέτος έως τα μέσα Αυγούστου, σε τέσσερις ασθενείς υπάρχουν ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Στη διάρκεια του 2015 είχαν δηλωθεί  85 κρούσματα. Πέρσι ενδείξεις ότι οι ασθενείς είχαν μολυνθεί στην Ελλάδα υπήρχαν σε 6 από αυτά τα περιστατικά

Οι χρονιές όπου είχε σημάνει στην Ελλάδα «κόκκινος» συναγερμός λόγω εγχώριας μετάδοσης της νόσου ήταν το 2011 και το 2012 (παρότι είχαμε μόνον 42 και 20 περιστατικά, αντίστοιχα).

Όπως αναφέρεται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, έπειτα από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης. Μέχρι και το 2008 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 20 – 50 κρούσματα ετησίως, που σχετίζονταν στη μεγάλη τους πλειονότητα με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Από το 2009 και μετά, ωστόσο, κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης καταγράφονται σχεδόν κάθε έτος σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως ως σποραδικά, αλλά και σε συρροές.

Μέτρα πρόληψης για την ασφάλεια του αίματος είναι ο αποκλεισμός από την αιμοδοσία όσων κατοικούν και εργάζονται σε αυτές τις περιοχές, καθώς και όσων τις έχουν επισκεφθεί -εάν έχουν διανυτκτερεύσει έστω και για ένα 24ωρο εκεί, θα πρέπει να το δηλώνουν όταν καλούνται να δώσουν αίμα

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση δημάρχων και δημοτών.

Ο δήμαρχος Τεμπών, Κώστας Κολλάτος  όπως και ο δήμαρχος Παλαμά, Παναγιώτης Σακκελαρίου, λένε τα εξής:

«Μόνο πέρυσι είχαμε ένα κρούσμα ελονοσίας. Φέτος δεν έχει καταγραφεί κάτι. Και το περσινό κρούσμα αφορούσε  κάτοικο που ζούσε δίπλα στον Πηνειό και που μπορεί να είχε προσβληθεί και αλλού, γιατί είχε ταξιδέψει. Έκτοτε  δεν έχει προκύψει κάτι. Και έχουν παρθεί όλα τα μέτρα για κωνωποκτονία και μάλιστα εκτεταμένα» αναφέρει ο κ. Κολλάτος.

Ο δήμαρχος Παλαμά, τονίζει κι εκείνος ότι στα όρια του δήμου του, δεν υπήρξε ούτε φέτος αλλά ούτε και πέσι κρούσμα ελονοσίας.

«Πέρυσι, καταγράφηκε ένα κρούσμα σε γειτονικό δήμο, και υπήρξε μία προληπτική διαδικασία. Φέτος δεν έχει καταγραφεί απολύτως τίποτε. Και έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς, και με τον Ερυθρό Σταυρό στην Αθήνα, και δεν υπάρχει καμία διαδικασία τέτοιου είδους σε εξέλιξη» λέει κατηγηρηματικά ο κ. Σακκελαρίου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά πάντως την ελονοσία, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει τα εξής:

H ελονοσία είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από παράσιτο (πλασμώδιο) της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως με τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Anopheles. Η ελονοσία ενδημεί σε 100 χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974. Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 20-50 περιστατικά που σχετίζονται με ταξίδι ή παραμονή ατόμων σε ενδημική για την ελονοσία χώρα (εισαγόμενα περιστατικά). Ωστόσο, από το 2009 και μετά, καταγράφονται κάθε χρόνο σε διάφορες περιοχές της χώρας και κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Η ελονοσία δεν μεταδίδεται άμεσα με την επαφή μεταξύ των ανθρώπων παρά μόνο όταν κουνούπι τσιμπήσει μολυσμένο άτομο και στη συνέχεια τσιμπήσει υγιές άτομο.

Η εικόνα της νόσου είναι συνήθως ήπια και προσομοιάζει με τη γρίπη. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εφιδρώσεις και ρίγος. Μπορούν να παρουσιαστούν επίσης κεφαλαλγία, καταβολή, αρθραλγίες και μυαλγίες, ναυτία, κοιλιακό άλγος, διάρροια, βήχας και άλλα συμπτώματα. Η νόσος είναι πλήρως ιάσιμη εάν διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει το συντομότερο την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές.

Για την προστασία από τα κουνούπια και την ελονοσία συνιστάται προς τους πολίτες η λήψη των παρακάτω μέτρων:

-Μέτρα αποφυγής τσιμπημάτων κουνουπιών:

Χρήση εντομοαπωθητικών λοσιόν δέρματος όταν υπάρχουν κουνούπια (προσοχή στις οδηγίες χρήσης). Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερο το σώμα.

Συχνά λουτρά καθαριότητας. Χρήση κουνουπιέρας και άλλων μέτρων αποφυγής εισόδου κουνουπιών στο εσωτερικό των κατοικιών. Συνιστάται εγκατάσταση συσκευών κλιματισμού και ανεμιστήρων και χρήση λαμπτήρων κιτρίνου χρώματος στο εξωτερικό των οικιών.

-Μέτρα αποφυγής ανάπτυξης κουνουπιών:

Αποφυγή δημιουργίας στάσιμων νερών έστω και σε μικρή ποσότητα, γιατί τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται μόνο στο στάσιμο νερό. (γλάστρες, βάζα, λεκάνες και βαρέλια, παλιά λάστιχα, σιντριβάνια εγκαταλειμμένα, ποτίστρες κτλ). Κούρεμα του γκαζόν, θάμνων, φυλλωσιάς και γενικά κατά το δυνατό περιορισμό της βλάστησης όπου βρίσκουν κατάλυμα τα ενήλικα (ακμαία) κουνούπια και πότισμα τις πρωινές ώρες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΑ

Για το θέμα έβγαλε μια θλιβερή από άποψη πολιτικής σκοπιμότητας  ανακοίνωση και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπου δυστυχώς στην  επιχειρηματολογία του ο κ. Πατούλης αναφέρεται ακόμα και στη γρίπη για να καταλήξει στο «δια ταύτα» που είναι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας κ. Μπασκόζου

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here