Τι σχέση έχει ο μισθός με το αλάτι;

Η αγγλικη λέξη salary προέρχεται απο το αρχαιοελληνικό ἅλς και το λατινικό sale.

Γιατί; Επειδή το αλάτι ήταν πολύτιμο και συχνά πυκνά οι στρατιωτες στις ρωμαϊκές λεγεώνες έπαιρναν το μισθό τους σε είδος και συγκεκριμένα σε αλατι. Ως  εκ τούτου η αμοιβη του στρατιώτη λεγόταν salarium.

Ηταν δε χρήσιμο όχι μόνο για νοστιμιά, οπως θα νόμιζε κανείς σήμερα,  αλλά και για τις πληγές και άλλα θεραπευτικά διαλύματα του παρελθοντος -έως και σήμερα. Επισης ήταν απαραίτητο για τη συντήρηση των τροφίμων ή και για <<ψήσιμό>> τους, το πάστωμά τους.  Πολλοί στρατιώτες στις εκστρατείες έτρωγαν αποκλειστικά παστά κρέατα ή τα πάστωναν καθ΄οδόν πάνω στις σέλες τους.

Αξιοποιήθηκε επίσης στην  υαλουργία, στην κεραμοποιία και στη  σαπουνοποιία.

Η πρόληψη να μην πετάμε αλάτι γιατί κάποιος θα φύγει ή θα πεθάνει, πηγάζει ακριβώς από αυτή την πολυτιμότητα του αλατιού.

Βέβαια μπορεί με αυτό τον τίτλο να περιμένατε να διαβασετε κάτι άλλο, όμως εμείς το βρήκαμε ενδιαφέρον και χαλαρο, οποτε το μοιραστήκαμε κι ας μην έχει να κάνει με την (σημερινή) οικονομική πολιτική.

(Η φωτογραφια είναι απο τις αλυκές της Λευκάδας το 1946, απο το εξαιρετικό αρχείο του Κώστα Μπαλάφα για τις Καρυάτιδες της Λευκάδας, με τις ταλαίπωρες γυναίκες να πηγαινοερχονται στις αλυκές 50 φορές τη μέρα ξυπόλυτες και με πληγές στα ποδια, με τους άνδρες στην εξορία, και να  πληρώνονται κι αυτές  σε αλάτι, για τις ελιές, τις σαρδέλες,  για το τυρι ή ως χρήμα  για ένα ζευγάρι παπούτσια….)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here