Oι αλλαγές σε ΦΠΑ, νησιά, αγρότες, ΕΚΑΣ, εφοπλιστές, φοροδιαφυγή

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΑΝΤ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Επανεξέταση των πρωτογενών πλεονασμάτων προς τα κάτω λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, ρύθμιση του χρέους, ΦΠΑ 13% για βασικά τρόφιμα και ξενοδοχεία, κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα τουριστικά και πλουσιότερα νησιά αλλά και σε όλα τα νησιά από το 2016 με πρόβλεψη μηχανισμού αποζημίωσης των κατοίκων και μικρή μείωση από 6,5% σε 6% του ΦΠΑ γα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, είναι μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τον Eurogroup και τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας(ESM).

Aκόμη, σύμφωνα με non paper του Μαξίμου, στα 17 σημεία της ελληνικής πρότασης, προβλέπονται επίσης: διατήρηση του ΕΚΑΣ έως τον Ιανουάριο του 2020, αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές έως τον Οκτώβριο οπότε θα ψηφισθεί νέο ασφαλιστικό,  σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολόγησης για τους αγρότες και αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου, αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%, αύξηση της φορολογίας των εφοπλιστών και του φόρου πολυτελείας και σε σκάφη αναψυχής και άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Στην ελληνική πρόταση περιλαμβάνονται ακόμη προτάσεις για μεταρρυθμίσεις στο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με έλεγχο τραπεζικών καταθέσεων και θέσπιση περιουσιολογίου, διατήρηση του σημερινού καθεστώτος για ΜΗΣΥΦΑ, γάλα, ψωμί και Κυριακές και σπάσιμο των καρτέλ σε κατασκευές, μέσα ενημέρωσης, χονδρικο εμπόριο, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

Αναλυτικά, τα 17 σημεία της πρότασης όπως τις κωδικοποίησε η κυβέρνησης, έχουν ως εξής:

 1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.
 1. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί. 
 1. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.
 1. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.
 1. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.
 1. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.
 1. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.
 1. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:

** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,

** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,

** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

 1. Θέσπιση περιουσιολογίου.
 1. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
 1. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:

** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.

** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

 1. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.
 1. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή. 
 1. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.
 1. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.
 1. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.
 1. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here