Τι πρόκειται να αλλάξει στα capital controls για τις επιχειρήσεις

Στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης,η πλήρης άρση των capital controls αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα με περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι πιθανό να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της ενώ στο τραπέζι είναι ακόμη και η περαιτέρω αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 2300 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών φέρεται να έχει ζητήσει την αύξηση από τις 20.000 στις 40.000 ευρώ του ορίου για τη διεκπεραίωση των συναλλαγών που έχουν οι επιχειρήσεις με το εξωτερικό απευθείας μέσα από τα τραπεζικά καταστήματα. Οι τράπεζες δεν φαίνονται να επιθυμούν σε αυτή τη φάση την περαιτέρω αύξηση του ορίου αναλήψεων κρίνοντας ότι τα 2300 ευρώ είναι επαρκές όριο.

Οι προτάσεις της ΕΕΤ θα αποσταλούν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των αποφάσεων για την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στη «μεταμνημονιακή» περίοδο.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, η αύξηση στα 40.000 ευρώ του ορίου για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις απευθείας από το κατάστημα, χωρίς δηλαδή να απαιτείται έγκριση από τις επιτροπές των τραπεζών, εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here