Τι προβλέπεται για τη μη πληρωμή δόσης στο ΔΝΤ

Σήμερα το απόγευμα εκπνέει η προθεσμία της καταβολής των δόσεων του Ιουνίου, ύψους 1,53 δις ευρώ προς το ΔΝΤ.  Αμέσως μετά, εφόσον δεν πραγματοποιηθεί η πληρωμή, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να ενημερώσει το εκτελεστικό συμβούλιο.

Τα βήματα που ακολουθεί το ΔΝΤ σε περίπτωση ληξιπρόθεσμης οφειλής είναι 15 και κυμαίνονται από μια απλή σύσταση προς το κράτος μέλος, ώστε να καταβάλει άμεσα την οφειλή του, έως και την αφαίρεση το δικαιώματος ψήφου της χώρας, κάτι που συμβαίνει μετά από 18 μήνες από την αναγνώριση της οφειλής. Στους 24 μήνες από την δημιουργία του ληξιπρόθεσμου χρέους το ΔΝΤ δρομολογεί μέτρα για την αναγκαστική αποπληρωμή του με παράλληλη εκδίωξη του κράτους (εφόσον υπάρξει η σχετική πλειοψηφική απόφαση γι αυτό).

Με τη μη καταβολή της δόσης, και αφού επιβεβαιωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο λάθος, η Ελλάδα θα θεωρηθεί σε καθυστέρηση πληρωμών των υποχρεώσεών της έναντι του Ταμείου, με αποτέλεσμα αυτομάτως να μην μπορεί να αντλήσει κεφάλαια από το πρόγραμμα μέχρι να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της. Το χρονοδιάγραμμα του Ταμείου προβλέπει μία συγκεκριμένη και σταδιακή διαδικασία κορύφωσης των προειδοποιήσεων αλλά και κυρώσεων εναντίον της χώρας, που μπορούν να οδηγήσουν σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της σε 18 μήνες και σε εκδίωξη από τον διεθνή οργανισμό μετά από δύο χρόνια.

Πάντως, φαίνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον η Ελλάδα το ζητήσει εγκαίρως καθυστερήσει η αποπληρωμή της δόσης μέχρι και πέντε χρόνια από την έναρξη του προγράμματος, αν η καταβολή της προκαλεί εξαιρετική δυσχέρεια στην χώρα. Αυτή η πρόβλεψη, ωστόσο, αν και προβλέπεται από το καταστατικό του Ταμείου, τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά ενθαρρύνεται – και σίγουρα δεν ήταν ευρύτερα γνωστή μέχρι χθες. Η κυρία Λαγκάρντ δεν είναι διατεθειμένη να προτείνει κάτι τέτοιο, ενώ και τα χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι είναι πλέον οριακά για την αξιοποίησή της από την κυβέρνηση. Αυτή είναι πάντως μία δυνατότητα που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν: η τελευταία φορά ήταν το 1982 σε δύο αναπτυσσόμενες χώρες: τη Νικαράγουα και τη Γουιάνα.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here