Τι λένε οι Αλβανόφωνοι για το αυριανό δημοψήφισμα στα Σκόπια

Σαφώς υπέρ του «ναι» τάσσονται -για τους δικους τους λόγους- οι Αλβανόφωνοι των  Σκοπιων. Ο αρχηγός τους κόμματος DUI  που ειναι και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην πΓΔΜ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ λέει πως η συμφωνια θα ωφελήσει και τις δυο χώρες. Καταφέρεται με πάθος εναντιον του προέδρου της χώρας του τόσο για τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για το γλωσσικό-εθνικο ζήτημα, λέγοντας ότι  θέλει δεν θέλει ο Ιβάνοφ, πολύ γρηγορα η αλβανική γλώσσα θα γίνει επισημη γλώσσα σε όλη τη χώρα.

Καθώς οι Αλβανόφωνοι αποτελούν το 25% των κατοίκων του κρατιδίου, η στάση τους επηρεάζει  το αποτέλεσμα αλλά οξύνει και τις αντιθέσεις, αφου οι σλαβόφωνοι αντιλαμβάνονται την υστεροβουλία πίσω απο το «ναι» των πρώτων.

Για τη συμφωνία λέει οτι «είναι ένας συμβιβασμός και σε κάθε συμβιβασμό καμία πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη. Ομως δεν υπάρχει ιδανικός συμβιβασμός και η συμφωνία θα μας βοηθήσει στην ευρωατλαντική μας πορεία. Θα  έχει θετική επιρροή στις διεθνοτικές σχέσεις και θα επηρεάσει θετικά τις επενδύσεις. Η συμφωνία χαιρετίστηκε με εξαιρετικό τρόπο από τους Αλβανούς επειδή περίμεναν για πολύ καιρό και επεδίωκαν να κλεισει αυτό το ζήτημα επιτέλους. Οι συμπολίτες μας Μακεδόνες υπήρξαν πολύ πιο συναισθηματικά ευαίσθητοι σ΄ αυτό το θέμα και έχασαν τον ορθολογισμό».

Εκτιμά ότι «καλά θα ήταν να πετυχαίναμε το 51%», ομως αντικειμενικα αυτό που λεει ο Αλί Αχμέτι δηλαδή αν ψηφίσει οριακά ο μισός λαός, σημαινει οτι θα ψηφίσει το 100% των Αλβανών (που αποτελούν χονδρικά το ένα τέταρτο του πληθυσμού), αλλά μόνον ο ένας στους τρεις σλαβόφωνους, που ειναι και  οι άμεσα θιγόμενοι. Το  26% δηλαδή του γενικού πληθυσμου που απαιτειται να «συμπληρώσει» το 25% των Αλβανών, ώστε να φτασει η συμμετοχή στο  αναγκαίο 51% και να ειναι έγκυρο το δημοψήφισμα, σημαίνει ότι θα προσέλθουν στις κάλπες περίπου οι 33 στους 100 σλαβόφωνους.

«Εγώ, ως πολιτικό κόμμα (το DUI), ήμουν κατά του δημοψηφίσματος αλλά έκανα ένα βήμα πίσω και έγινε το δημοψήφισμα επειδή αποτελούσε προϋπόθεση από τα άλλα πολιτικά κόμματα», είπε.

Οταν ρωτήθηκε για την  απόφαση της Βουλή για χρήση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης σε όλη την επικράτεια (αποφαση που εληφθη με μεγάλη ενταση στη Βουλή  αλλά που «τρενάρει» την εφαρμογή της  ο πρόεδρος Γκριγκόρι  Ιβάνοφ) απάντησε:

«Ο κ. Ιβάνοφ είχε μια καλή ευκαιρία να βελτιώσει την εικόνα του απέναντι στις άλλες κοινότητες της χώρας -και σ΄ αυτή την περίπτωση απέναντι στους Αλβανούς-, αλλά αντί να κάνει αυτό επιδείνωσε την εικόνα του μεταξύ των Αλβανών. Ο νόμος για τη χρήση των γλωσσών ψηφίστηκε από τη Βουλή και αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί αλλά ο κ. Ιβάνοφ δεν θα είναι Πρόεδρος αυτής της χώρας και δεν θα φύγει με καλή εικόνα. Έχει αρκετούς μήνες παραμονής στο αξίωμά του, αλλά ο νόμος αυτός θα είναι για αιώνες στην υπηρεσία των πολιτών.»

Για τις σχέσεις Κοσσόβου και Σερβίας είπε ότι είναι αναγκαίο να χαραχτούν οι γραμμές στα σύνορα, να υπάρξει σαφής οριοθέτηση δηλαδή των συνόρων μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here