Τι είναι η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια – Συμπτώματα

Ο όρος άνοια αναφέρεται σε ένα «σύνδρομο» το οποίο αποτελεί μια συλλογή από συμπτώματα και ενδείξεις. Οποιος έχει  άνοια αντιμετωπιζει προβλήματα μνήμης καθώς και προβλήματα σε άλλους τομείς οι οποίοι ελέγχονται από τον εγκέφαλο, όπως ο λόγος, η προσοχή κ.λπ. Το σύνδρομο της άνοιας έχει πολλές αιτίες, αλλά η συχνότερη (σε ποσοστό 55-60%) είναι η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί πάνω από 100 είδη άνοιας διαφορετικής αιτιολογία

*Η νόσος Αλτσχάιμερ σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου.

* Η αγγειακή άνοια, σε ποσοστό 20%.

*Η άνοια με σωμάτια Lewy, σε ποσοστό 15%.

* Μετωποκροταφικές άνοιες, η άνοια της νόσου Πάρκινσον κ.ά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της άνοιας

– εξασθένηση της μνήμης

– προβλήματα προσανατολισμού

– δυσκολία σε ορισμένες απλές δραστηριότητες (ντύσιμο, τηλεφωνήματα)

– διαταραχές της σκέψης και του λόγου

– διαταραχές της συμπεριφοράς και αλλαγή στοιχείων του χαρακτήρα, π.χ. ανησυχία και επιθετικότητα

Η άνοια εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπάρχει, ωστόσο, μια μικρή ομάδα ασθενών που εμφανίζουν συμπτώματα άνοιας πριν από την ηλικία των 60 ετών.

Θεραπεύεται η άνοια;

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σταματήσουμε την εξέλιξη της ασθένειας, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου και ελέγχουν τα συμπτώματά της.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τα ψυχιατρικά συμπτώματα της νόσου.

Η νόσος επηρεάζει όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και το ευρύτερο οικογενειακό του περιβάλλον. Οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ δημιουργούν συχνά με την συμπεριφορά τους στους περιθάλποντες τους (άμεσο οικογενειακό περιβάλλον) ποικίλα συναισθήματα που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα.

 

ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ

Αν παρουσιάζετε κατι απο τα παρακάτω συζητήστε με ειδικο, αλλα ρίξτε και μια ματιά σε παρόμοιες συμπεριφορές που μπορεί να ανήκουν στις φυσιολογικές αλλαγές λόγω ηλικιας.

1. Στα αρχικά στάδια ο ασθενής ξεχνά τις πρόσφατες πληροφορίες-γνώσεις, σημαντικές ημερομηνίες, ρωτάει ξανά τα ίδια και τα ίδια ενώ μόλις ρώτησε, του χρειάζονται όλο και περισσότερο υπομνήσεις και υπενθυμισεις (με σημειώματα, ξυπνητήρια, χρονοδιακόπτες) ενώ δεν είχε έως τότε κανένα πρόβλημα οργάνωσης και μνήμης.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Καμιά φορά ξεχνάμε ονοματα και ραντεβου, αλλά αργότερα «μας έρχονται», τα θυμομαστε δηλαδή εν τέλει, έστω και αργά.

2. Δυσκολευόμαστε να σχεδιάσουμε ένα πλάνο και να το ακολουθήσουμε. Μας δυσκολεύουν οι αριθμοί.  Ξεχνάμε μια συνταγή που ήταν η αγαπημένη μας ή πάντως ενα φαγητό που το μαγειρεύαμε πολύ συχνά. Δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε όλο και πιο πολύ και για να κάνουμε μια δουλειά, μας παίρνει περισσότερο χρόνο απο παλιά.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Είναι φυσιολογικό να μπερδεύεσαι όταν κάνεις λογαριασμούς

3. Οταν κάποιος έχει τη νόσο Αλτσχάιμερ δυσκολεύεται να φέρει σε πέρας καθημερινές ρουτίνες. Μπορεί να δυσκολεύεται να πάει με το ΙΧ σε ένα οικείο τόπο στον οποίο συχνά πήγαινε οδηγώντας μόνος του. Δυσκολεύεται να θυμηθεί τους κανόνες ενός παιγχνιδιού που το έπαιζε συχνά.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται βοηθεια για να θυμηθουν λεπτομέρειες στη χρήση μη απλών τηλεκοντρόλ ή συσκευών -όπως το πώς ξαναπρογραμματιζουν τα κανάλια στην τηλεόραση.

4. Μπερδεύουν τις μέρες, τις εποχές ή και το χρόνο που έχει κυλήσει. Δυσκολεύονται να καταλάβουν κάτι που δεν συμβαινει ΑΜΕΣΩΣ. Συχνά ξεχνούν πού βρίσκονται ή πώς βρέθηκαν εξαρχής σε αυτό το μέρος.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Είναι φυσικό μετά τη σύνταξη να μπερδεύει κάποιος τις μέρες της εβδομάδας πότε-πότε ή την  ημερομηνια, αλλά την θυμάται μετά .

 

5. Δυσκολεύονται να διαβάσουν, να υπολογίσουν σωστά μια απόσταση, να προσδιορίσουν το χρώμα  και αυτό καθιστά πολύ προβληματική και επικινδυνη την οδηγηση.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Μπορεί κάποιος να έχει θολούρα λόγω καταρράκτη ή να έχει αποκτήσει μετά τα 50 πρεσβυωπία.

6. Δυσκολεύονται να συμμετάσχουν σε μια συζητηση. Αφηνουν φράσεις στη μεση ή λένε τα ίδια και τα ίδια.  Δυσκολεύονται να βρουν λέξεις ή χρησιμοποιούν λάθος λέξη για ένα αντικειμενο

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Είναι νορμάλ μερικές φορές να μη μπορείς να βρεις την κατάλληλη λέξη.

 

7. Χάνουν αντικειμενα επειδή συνηθως τα τακτοποιούν σε απίθανα σημεία.  Δεν μπορουν να θυμηθούν το απίθανο σημείο  και συχνά κατηγορούν τους άλλους ότι τους έκλεψαν

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Ολοι χάνουμε πράγματα γιατί τα αφήνουμε αφηρημένοι  ποτε-πότε σε άσχετα σημεία.

 

8. Ο ασθενής δεν έχει πια το κριτήριο που διάθετε και αυτό φαίνεται στη λήψη των αποφάσεων -π.χ. δίνει ξαφνικά μεγάλα πουρμπουάρ ή τηλεφωνεί σε διάφορες εταιρείες τηλεμάρκετινγκ. Δεν φροντίζουν πια να μένουν καθαροί οι ίδιοι, ο χώρος τους, τα ρούχα τους.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Όλοι παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις πότε-πότε (ή και συχνά…..) και μπορεί κάποια στιγμή να μη θέλουμε να ειναι λαμπίκο τα πάντα.

9. Ο ασθενής σταματάει τα χόμπι του, τις συναναστροφές, τα σχέδιά του ή διάφορες δραστηριότητες που του ήταν αγαπητές.  Γίνεται συχνά αντικοινωνικός.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Δεν ειναι περίεργο να νιώθει κανείς άγχος η άβολα είτε στη δουλειά, είτε σε μια οικογενειακή  συνεύρεση ή σε κάποια κοινωνική υποχρέωση.

10. Οι διαθέσεις αλλά και η προσωπικότητα των ανθρώπων με Αλτσχάιμερ αλλάζουν.  Μπορεί να συγχύζονται, να συμπεριφέρονται με καχυποψία, να δείχνουν  θλιμμένοι, ή φοβισμένοι ή πολυ αγχωμένοι. Εκνευρίζονται εύκολα στο σπιτι, στη δουλειά, με τος φίλους και γενικα όταν δεν είναι στο σπιτι τους ή σε μέρη όπου δεν αισθάνονται οικεία.

Το φυσιολογικό λόγω  ηλικίας
Κάνει κάποιος τα σχέδιά του με ένα συγκεκριμένο τρόπο που πλέον τον βολεύει και εκνευρίζεται όταν του χαλάνε το πρόγραμμα ή τον τρόπο που έχει επιλέξει ο ίδιος ή γενικά τη ρουτίνα που έχει καθιερώσει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here