Τι απόμεινε απ΄τη φωτιά στο Πολεμικό Μουσείο των Χανίων

Στη φωτογραφία βλέπουμε τι απόμεινε από το εγκαταλελειμμένο ουσιαστικά Πολεμικό Μουσείο των Χανιων.

Υπό ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 21.30 χτες το βράδυ  στο κτήριο του Πολεμικού Μουσείου Χανίων.

Στο σημείο όπου βρίσκεται, στο κέντρο της πόλης, έσπευσαν αμέσως 14 οχήματα με 30 πυροσβέστες, κλιμακοφόρο όχημα από το Ρέθυμνο και  πυροσβεστικό όχημα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά…

Οι πυροσβέστες εδωσαν προτεραιότητα στο να μην επεκταθεί η φωτιά σε διπλανούς χώρους, ωστόσο το κτήριο του Μουσείου υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή.

Το μόνο που έχει απομείνει είναι το εξωτερικό μέρος του κτηρίου, η στατικότητα του οποίου θα εξεταστεί όταν η φωτιά τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Όμως αυτό το αρχοντικο του 1870 ήταν ουσιαστικά παρατημένο στη μοίρα του. Από το 2002 έκλεισε υποτίθεται για ανακαίνιση, η οποία δεν έγινε ποτέ. Τα εκθέματα λένε οι αρμοδιοι έχουν μεταφερθεί απο καιρό, αλλά δεν μπορέσαμε να μάθουμε πού. Είπαν ότι μεσα ισως ειχαν απομείνει «κάποια αρχεια», αλλά δεν ξέρουμε αν είναι ιστορικά αρχεία ή έγγραφα διοικητικά απο την εποχή που λειτουργούσε.

Γύρω από το κτήριο είχαν αναπτυχθεί χτες  πυροσβεστικά οχήματα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες ώστε η φωτιά να μην επεκταθεί στον δημοτικό κήπο της πόλης, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, καθώς και σε στρατιωτικές κατοικίες σε μικρή απόσταση.

xania1

Η φωτιά με τις προσπάθειες των πυροσβεστών περιορίστηκε στο κτήριο έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η καταστροφή είναι ολοσχερής καθώς η φωτιά ήταν «πολύ δύσκολη» : το εσωτερικό του κτηρίου γιατί είχε πολλές ξύλινες κατασκευές.

Στο σημείο της πυρκαγιάς την κατάσβεση της οποίας συμμετέχοντας και ο ίδιος ενεργά συντόνιζε ο διοικητής της ΠΥ στα Χανιά Δημοσθένης Μπαντουράκης, βρέθηκε και ο διοικητής των Πυροσβεστικών δυνάμεων Κρήτης Γιάννης Μαραγκάκης. Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ μεταξύ άλλων επεσήμανε:

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Οι δυνάμεις μας θα παραμείνουν και θα επιχειρούν στο σημείο σε όλη τη διάρκεια της νύκτας».

«Χάθηκε ένα σπάνιο μνημείο αρχιτεκτονικής, μεγάλης αξίας για την πόλη», επισήμανε νωρίτερα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που πήγε επιτόπου.

Κατά τον ίδιο, μέσα στο κτήριο δεν υπήρχε μουσειακό υλικό, αλλά πιθανόν κάποια αρχεία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here