Τι απαντά η Γαλλία για τα σκίτσα του Μωάμεθ

Η Γαλλία θα συνεχίσει την καταπολέμηση του ισλαμικού εξτρεμισμού παρά τις «απόπειρες εκφοβισμού» από την Τουρκία διαμηνύει ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ, στον απόηχο των τουρκικών απειλών για προσφυγή σε νομικές και διπλωματικές διαδικασίες με αφορμή το σκίτσο που σατιρίζει τον Ερντογάν στο Charlie Hebdo.

Οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους κατά του γαλλικού σατιρικού περιοδικού ήταν «γεμάτες μίσος», δήλωσε στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

Το σκίτσο που απεικονίζει τον Ερντογάν και μία γυναίκα με ισλαμική μαντίλα έχει προκαλέσει την οργή του Τούρκου προέδρου. «Θα γίνουν οι απαραίτητες δικαστικές και διπλωματικές ενέργειες κατά του εν λόγω σκίτσου», δηλώνει η διεύθυνση επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε στην γαλλική γλώσσα.

«Η μάχη μας κατά αυτών των αγενών, με κακή πρόθεση και προσβλητικών βημάτων θα συνεχιστεί μέχρι τέλους με λογική, αλλά και αποφασιστικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Λίγο μετά τη δήλωση αυτή, η εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας κατά των επικεφαλής του Charlie Hebdo.

Οργή στην Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθενται στο Ισλάμ θέλουν «να αρχίσουν πάλι τις Σταυροφορίες» και ότι η στάση του κατά των επιθέσεων στον προφήτη Μωάμεθ ήταν «ένα θέμα τιμής για εμάς».

«Δεν χρειάζεται να πω τίποτα γι’ αυτούς τους άτιμους, οι οποίοι προσβάλουν τον αγαπημένο μας προφήτη τόσο πολύ» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος και κάλεσε «τους μετριοπαθείς Ευρωπαίους να αναλάβουν πρωτοβουλία ενάντια σε αυτή την επικίνδυνη τάση για να έχουν ένα λαμπρό μέλλον οι ίδιοι και τα παιδιά τους».

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.

Η σύνταξη του Charlie Hebdo το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του [σ.σ. προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ] Μακρόν φέρνει καρπούς!», έκρινε.

«Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», πρόσθεσε ο Αλτούν, ο οποίος εκφράστηκε επίσης μέσω Twitter.

Η Γαλλία και η Τουρκία ανταλλάσσουν φραστικά πυρά γύρω από σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, μετά τον πρόσφατο αποκεφαλισμό στο Παρίσι, ενός καθηγητή που έδειχνε στους μαθητές τα σκίτσα, σε ένα μάθημα ελευθερίας του λόγου.

Η απεικόνιση του προφήτη απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ και οι μουσουλμάνοι θεωρούν οποιαδήποτε απεικόνιση του ως βλασφημία.

Ο μεγάλος ιμάμης του Αλ Άζχαρ, της ανώτατης αρχής του σουνιτικού Ισλάμ που έχει έδρα το Κάιρο, κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ποινικοποιήσει τις «αντιμουσουλμανικές» ενέργειες, μετά τη δημοσίευση σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ στη Γαλλία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here