Απάντηση Αριστερής Πλατφόρμας στα «Νέα» περί αποστασίας με αιχμές κατά Αλ. Τσίπρα

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ (Γ. ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ)

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί, αναφέρει άρθρο της ιστοσελίδας Ισκρα, με το οποίο δίδεται απάντηση σε άρθρο της εφημερίδας τα Νέα, περί αριστερής αποστασίας εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας. Και αντιστρέφει πλήρως τον ισχυρισμό, κατηγορώντας ευθέως για αποστασία, από τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρις καμμία δημοκρατική νομιμοποίηση, την κυβέρνηση αλλά και και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.  

Ποιός «αποστατεί» και απο τι τις κρίσιμες για τον τόπο ώρες; αναρωτιέται ο αρθρογράφος Γιώργος Βρανάς, μεταφέροντας το βάρος της «αποστασίας» προφανώς στη κυβέρνηση και τη μνημονιακή στροφή της, όπως επανειλημμένα έχουν πει στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

Και προσθέτει με νόημα, καρφώνοντας ευθέως τον πρωθυπουργό: Για να μην τρελαθούμε, ηΑριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν μετατοπίστηκαν , δεν άλλαξαν θέσεις, δεν μεταλλάχθηκαν, ούτε είναι προσκολλημένοι σώνει και καλά στην κυβερνητική εξουσία.

 

Το άρθρο-απάντηση της Ισκρα

Μοιάζει λίγο με ιστορικό ανέκδοτο να μιλάει το 2015 το «Συγκρότημα»*, δια της απογευματινής του ναυαρχίδας, για «αποστασία» και μάλιστα «αριστερή αποστασία»! Θα μπορούσαμε να απαντήσουμε στο κύριο άρθρο των «Νέων» (18/8) με την απλή παροιμιώδη φράση: «Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί» και εκεί να τελειώναμε το σχολιασμό. Θα παραθέσουμε, όμως, δύο λόγια, αν και αυτονόητα.

Ποιος «αποστατεί» και από τι τούτες τις κρίσιμες για τον τόπο ώρες; Για να μην τρελαθούμε, η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν μετατοπίστηκαν , δεν άλλαξαν θέσεις, δεν μεταλλάχθηκαν, ούτε είναι προσκολλημένοι σώνει και καλά στην κυβερνητική εξουσία. Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστηρίζουν με συνέπεια και σταθερότητα όσα επί χρόνια με διακηρύξεις και σκληρούς αγώνες υποστήριζε, σε γενικές γραμμές, ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζουν να υποστηρίζουν χιλιάδες μέλη και στελέχη του κόμματος, τα οποία, όπως και τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ποτέ δεν ρωτήθηκαν για τη μνημονική κυβερνητική στροφή. Από πότε, λοιπόν, μπορεί να «τιμωρείται», να «καταδικάζεται» και να ονομάζεται «αποστασία», η συνέπεια σε διακηρύξεις και θέσεις και να επιβραβεύονται οι «κωλοτούμπες», η εγκατάλειψη των δεσμεύσεων και επιλογές σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές τις δεσμεύσεις ;

Η μετάβαση και μάλιστα χωρίς καμία δημοκρατική εξουσιοδότηση, από το αντιμνημονιακό μετερίζι σε ένα σκληρό μνημόνιο, μετά , μάλιστα, από ένα δημοψήφισμα που στεντόρεια απέρριψε τις μνημονιακές επιλογές, πως μπορεί να χαρακτηριστεί και να ονομαστεί ; Αν χρησιμοποιούσα την φτηνή ορολογία των «ΝΕΩΝ» η λέξη πολιτική «αποστασία» θα ήταν η λιγότερο προκλητική. Αλλά και πως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της διεύθυνσης των ΝΕΩΝ, η οποία μέχρι πρότινος διεξήγαγε πόλεμο κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και τώρα πάει να αναδειχθεί σε «Ηρακλέα του στέμματος». Ας μην ψάχνουν αλλού για αποστάτες και αποστασίες κάποιοι, ας κοιτάξουν γύρω τους και στον καθρέφτη τους. Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν μπήκε ούτε θα μπει στη «μνημονιακή» και «νεομνημονιακή» ολοκληρωτική συναίνεση που εξανδραποδίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό !

*Η αναφορά μου στο «Συγκρότημα» δεν έχει καμία σχέση με τους συντάκτες, δημοσιογράφους και εργαζόμενους σε αυτό αλλά μόνο με την ιδιοκτησία του.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΡΑΝΑΣ  

Στη συνέχεια η Ιskra, προς αυθεντική ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει ολόκληρο το κύριο άρθρο των «Νέων» της Τρίτης (18/8/15), το οποίο έχει ως εξής :

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ

Είναι ένα από τα θλιβερά παράδοξα της ελληνικής πολιτικής μετά τα Ιουλιανά του 2015. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης – κι από κοντά ή από πιο μακριά η νυν Πρόεδρος της Βουλής, αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών – επιχαίρουν για τα πολλαπλά κατάγματα που επιφέρουν στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Κατάγματα που προαναγγέλλουν κορύφωση του δράματος της κυβερνώσας Αριστεράς.

Είναι προφανές ότι οι αποσχιστικές κινήσεις έρχονται. Μάλιστα η επιχείρηση εξομοίωσης του σχεδίου διάσπασης το οποίο υλοποιεί η Πλατφόρμα με “ηρωική εξέγερση” κινείται στα όρια της πολιτικής πρόκλησης. Κι αυτό γιατί ασχέτως του πώς σκηνοθετούνται και πώς μεθοδεύονται οι κινήσεις – με πομπώδεις δηλώσεις, κλασικού τύπου εκδηλώσεις, διαδικαστικά εμπόδια ή αναρτήσεις στο Διαδίκτυο – αυτές έχουν συγκεκριμένη ονομασία. Συνιστούν αποστασία. Έτσι λέγεται η οργανωμένη διάσπαση κόμματος που βρίσκεται στην εξουσία.

Η αποστασία καταγράφηκε στις ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και τη νέα συμφωνία. Θα διατρανωθεί αν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αλλά έχει ήδη επέλθει. Οι όρκοι πίστης των αποστατών της Αριστεράς προς τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις.

Εν πολλοίς, εκτός από το πρώτη φορά Αριστερά φαίνεται ότι θα ισχύσει και το πρώτη φορά αριστερή αποστασία – αφού τέτοιες εμπειρίες έχουν ζήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις στο παρελθόν. Η πολιτική εμπειρία διδάσκει ότι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία παραμένει η καλύτερη θεραπεία.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here