Τι αλλάζει στις άδειες των κρατουμένων

Ευκολότερη γίνεται η χορήγηση αδειών σε κρατούμενους μετά τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με το νέο σωφρονιστικό κώδικα.

Ο ισχύων νόμος του 1999 για τη χορήγηση αδειών, ο οποίος εφαρμόστηκε και στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου σωφρονιστικού κώδικα, τροποποιείται, αν τελικώς, έτσι εισαχθεί προς ψήφιση. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα στο εξής, αν ο εισαγγελέας που μετέχει στο συμβούλιο των φυλακών μειοψηφίσει και ταχθεί κατά της χορήγησης άδειας στον κρατούμενο, η μειοψηφία του να μην ματαιώνει την άδεια, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Με τον ισχύοντα νόμο, σε περίπτωση μειοψηφίας του εισαγγελέα, η άδεια δεν χορηγείται, ότι κι αν έχουν πεί τα άλλα δύο μέλη του συμβουλίου, ο διευθυντής της φυλακής και ο κοινωνικός λειτουργός.

Ωστόσο, με το προσχέδιο του σωφρονιστικού κώδικα μπορεί αυτόματα η μειοψηφία του εισαγγελέα να μην μπλοκάρει την άδεια, όμως του δίδεται η δυνατότητα να ασκήσει προσφυγή και να οδηγήσει την υπόθεση προς κρίση στο δικαστικό συμβούλιο.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here