Τι αλλάζει στις άδειες ο νέος σωφρονιστικός κώδικας

Με το νέο Σωφρονιστικό Κώδικα, που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή, αλλάζουν οι προυποθέσεις χορήγησης των αδειών των κρατουμένων.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αν ο εισαγγελέας φυλακής διαφωνεί τότε η άδεια δεν εγκρίνεται, αφού η μειοψηφία του εισαγγελικού λειτουργού αναστέλλει, σε κάθε περίπτωση, τη χορήγηση της άδειας κρατουμένου.

Ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας, περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία το δικαίωμα του εισαγγελέα, διά της μειοψηφίας του, να ματαιώνει τη χορήγηση της άδειας, εξαλείφεται.

Έτσι, πλέον αν ο εισαγγελέας της φυλακής μειοψηφήσει στο συμβούλιο των φυλακών για τη χορήγηση της άδειας ενός κρατουμένου, αυτή χορηγείται κανονικά. Η άδεια αναστέλλεται, μόνον αν ο εισαγγελέας ασκήσει προσφυγή και φέρει την υπόθεση προς κρίση στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.

Η διάταξη αυτή, που αφαιρεί από τον εισαγγελέα της φυλακής ένα προνόμιο οδηγεί σε εκλογίκευση του συστήματος χορήγησης των αδειών, από το συλλογικό όργανο του συμβουλίου της φυλακής, χωρίς άσκηση βέτο από ένα από τα μέλη του. Ομως πολλοί θα αντιδράσουν, καταγγέλλοντας και πάλι τη κυβέρνηση, ότι κλείνει το μάτι σε βαρυποινίτες και τρομοκράτες, διευκολύνοντας την έξοδό τους από τις φυλακές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here