Τι αλλάζει στην Airbnb της Ελλάδας και ποιοι απειλούνται με πρόστιμο

To καθεστώς της πολυσυζητημένης παγκοσμίως Airbnb, αλλάζει και στην Ελλάδα καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εγκαινίασε τη ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων βραχυχρόνιας διαμονής.  

Μετά από μεγάλη αναμονή, η νέα αυτή ρύθμιση έρχεται να βάλει τάξη – τουλάχιστον έτσι φιλοδοξεί – στο μέχρι τώρα άναρχο τοπίο που διαμορφώθηκε από την εκρηκτική δημοφιλία της πλατφόρμας στη χώρα μας. Οι αριθμοί που δίνονται παρακάτω δείχνουν άλλωστε πόσο μεγάλη είναι η ανάπτυξη της Airbnb στην Ελλάδα.

Τα υπόλοιπα προβλήματα και οι παρενέργειες δεν πρόκειται να λυθούν από την ρύθμιση, αλλά ίσως αποτελεί μια καλή αρχή για να μπουν στο μικροσκόπιο τέτοιου είδους πλατφόρμες και να ρυθμιστούν ώστε να μην λειτουργούν αυθαίρετα και καταχρηστικά.   Στη σχετική πλατφόρμα όλοι όσοι ενοικιάζουν ακίνητα μέσω της πλατφόρμας Airbnb ή άλλων αντίστοιχων εφαρμογών, θα καλούνται να δηλώσουν τις κατοικίες που ενοικιάζουν, σε ποιον τις ενοικιάζουν και για πόσο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε στον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να εκμεταλλεύονται, αλλά ούτε και στο χρονικό διάστημα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αγορές όπου έχει αναπτυχθεί η Airbnb.

Κάθε ακίνητο θα λαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό, τον οποίο και θα πρέπει να αναγράφει ο ιδιοκτήτης σε κάθε αγγελία στην Airbnb ή αλλού.

Πώς θα γίνεται ο έλεγχος;    Μέσα από την πλατφόρμα τη ΑΑΔΕ, θα ελέγχεται εάν τα ποσά που υποχρεούνται να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων αντιστοιχούν στα ποσά που τους έχουν κατατεθεί.

Η ενεργοποίηση της πλατφόρμας θα επιτρέψει στις φορολογικές διοικήσεις να εντοπίζουν ευκολότερα τα εκμισθούμενα ακίνητα και να προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων, με βάση και όσα τους παρέχουν οι ίδιες οι πλατφόρμες.

Εφόσον εντοπίζονται αναντιστοιχίες με τα εισοδήματα που έχουν δηλωθεί, θα επιβάλλονται τα σχετικά πρόστιμα. Η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκαλύπτει μάλιστα πως στο σημείο αυτό φαίνεται πως υπήρξε μια σχετική διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και της Airbnb, καθώς φαίνεται πως η τελευταία έχει συναινέσει να παράσχει στοιχεία, με το αντάλλαγμα από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου να είναι η διατήρηση της ελευθερίας της αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις προϋποθέσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές ακινήτων. Από τη διαπίστωση της παράβασης ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Σε περίπτωση μη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων, εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, το πρόστιμο αυτό επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης, στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος.

Σημειώνεται ότι όλες οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά θα πρέπει να δηλωθούν υποχρεωτικά. Η φορολόγηση των σχετικών εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται με συντελεστή 15% για τις πρώτες 12.000 ευρώ και με συντελεστή 35% για τα εισοδήματα από 12.001 ευρώ μέχρι τις 35.000 ευρώ.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here