Θύμωσαν οι ΗΠΑ και ίσως αποχωρήσουν από την Unesco επειδή ανακηρύχθηκε η Χεβρώνα μνημείο

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι θα διακόψουν κάθε δεσμό με την Unesco (παρακλάδι του ΟΗΕ), επειδή θεωρούν «προσβολή προς την Ιστορία» την απόφασή της να ανακηρύξει τη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη «προστατευόμενη περιοχή της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει ήδη από το 2011 να συνεισφέρουν οικονομικά στην Unesco επειδή η τελευταία  περιέλαβε την Παλαιστίνη στα κράτη μέλη της. Συμμετέχουν όμως στο εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού -το οποίο αποτελείται από 58 μέλη.

Η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco χαρακτήρισε κατά πλειοψηφία  «προστατευόμενη ζώνη» την παλιά πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια περιοχή «εξαιρετικής παγκόσμιας αξίας» -δώδεκα «υπέρ», 3  «κατά» και 6 απειχαν

«Η απόφαση της Unesco αναφορικά με τη Χεβρώνα και τον Τάφο των Πατριαρχών είναι μια ηθική αισχύνη. Ο χωρίς σημασία αυτός οργανισμός προωθεί την ψεύτικη ιστορία. Ντροπή στην Unesco», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Ισραήλ.

Αντίθετα, η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτήρισε «επιτυχία» την απόφαση.

 

Στη Χεβρώνα ζουν 200.000 Παλαιστίνιοι και μερικές εκατοντάδες Ισραηλινοί έποικοι σε έναν φυλασσόμενο από στρατιώτες θύλακα, που βρίσκεται κοντά σε έναν άγιο τόπο τόσο για τους Εβραίους που τον αποκαλούν Τάφο των Πατριαρχών, όσο και για τους μουσουλμάνους που το ονομάζουν Τέμενος του Ιμπραήμ.

Οι Παλαιστίνιοι εκτιμούν ότι το μνημείο απειλείται εξαιτίας της «ανησυχητικής» αύξησης των βανδαλισμών εναντίον παλαιστινιακών ιδιοκτησιών στην παλιά πόλη, πολλές από τις οποίες αποδίδουν στους Ισραηλινούς εποίκους.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η απόφαση για τη Χεβρώνα, στην οποία η πόλη χαρακτηρίζεται «ισλαμική», απαρνείται την εβραϊκή παρουσία των 4.000 ετών.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here