Θύελλες φέρνει την Πέμπτη ο «Ιανός» – Πιθανόν και κυκλώνα

Κύμα κακοκαιρίας που ονομάσθηκε «Ιανός» θα πλήξει τη χώρα από την Πέμπτη, χωρίς να αποκλείεται και ο σχηματισμός κυκλώνα.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα και στη νότια. Προβλέπονται πολύ ισχυροί άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Το οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται τώρα κοντά στον κόλπο της Σύρτης, στη Λιβύη,αλλά δεν «ξεκολλάει» από την περιοχή, γιατί προβάλλει αντίσταση ένας αντικυκλώνας που καλύπτει την κεντρική Ευρώπη.

Αρχίζει όμως να κινείται προς τα ανατολικά βορειοανατολικά συνεχίζοντας να αλληλεπιδρά με θερμές θάλασσες που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αντλεί ενέργεια και υγρασία γεγονός που θα αυξήσει τον στροβιλισμό του βαθαίνοντας αρκετά και απότομα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες τις αμέσως επόμενες ώρες να εξελιχθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα λαμβάνοντας τροπικά χαρακτηριστικά.

Το «μάτι» του κυκλώνα (περιοχή νηνεμίας ενώ γύρω από αυτή επικρατούν συνθήκες θύελλας) μπορεί να διαγράψει τροχιά προς τα βορειοανατολικά και να πλήξει το Ιόνιο και τα δυτικά παράλια της χώρας.

Πιθανόν να αλληλεπιδράσει με την οροσειρά της Πίνδου, να πισωγυρίσει και να επηρεάσει σύμφωνα με αυτό το σενάριο και τα νότια παράλια της Πελοποννήσου και να αρχίσει να «σβήνει» πλέον προς την θάλασσα Κυθήρων και προς την Κρήτη.

Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.

Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here