Θρηνούν και οργίζονται οι Βραζιλιάνοι για το μουσείο τους – Κάηκαν και ελληνικά εκθέματα

Τρομερή πολιτισμικη καταστροφή για τη Βραζιλία και όλο τον κόσμο, η φωτιά που έλιωσε σχεδόν όλα τα εκθέματα στο Εθνικό Μυσείο της χώρας στο Ρίο. Μεταξυ των εκθεμάτων ήταν και ελληνικά, όμως η μεγαλύτερη καταστροφή αφορά στον τοπικό πολιτισμό, αφου το μουσείο συγκέντρωνε την αφρόκρεμα των εκθεμάτων απο όλη τη χώρα.

κορινθακό αγγείο του 600 π.Χ. που φιλοξενείτο εκει

Το Εθνικό Μουσείο ιδρύθηκε από τον βασιλιά Πορτογαλίας και Βραζιλίας Ιωάννη Στ΄ το 1818 και μόλις τον περασμένο Ιούνιο γιόρτασε τα 200 χρόνια λειτουργίας του. Ήταν ένα από τα παλαιότερα και αξιολογότερα μουσεία της Βραζιλίας. Από το 1892 στεγαζόταν σε ένα παλιό ανάκτορο της βασιλικής οικογένειας. Θεωρείτο επίσης ένα από τα σημαντικότερα μουσεία φυσικής ιστορίας στη Λατινική Αμερική και εκτός από τα 20 εκατομμύρια εκθέματα διέθετε μια βιβλιοθήκη με 530.000 έργα.

Ο Ρενάτο Ροντρίγκεζ Καμπράλ, καθηγητής Γεωλογίας στο τμήμα Παλαιοντολογίας, σημείωσε ότι η παρακμή του μουσείου δεν επήλθε μέσα σε μια νύχτα.

«Ήταν μια προαναγγελθείσα τραγωδία. Διαδοχικές κυβερνήσεις δεν παρείχαν πόρους, δεν επένδυσαν στις υποδομές» είπε, υπενθυμίζοντας ότι το κτίριο απέκτησε νέα ηλεκτρική καλωδίωση πριν από περίπου 15 χρόνια αλλά αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να προστατευτεί από τις φλόγες. «Οι πυροσβέστες ουσιαστικά το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να κοιτάζουν τη φωτιά», είπε. «Για την ιστορία και τις επιστήμες της Βραζιλίας είναι η απόλυτη τραγωδία. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ανακτήσουμε όσα χάθηκαν», είπε σχεδόν βουρκωμένος.

«Ολόκληρη η Βραζιλία έγινε στάχτες, είναι μια απερίγραπτη καταστροφή για εκείνους που προασπίζονται την ιστορία και τον πολιτισμό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βαλέρια Ριβέρα, μια συντηρήτρια έργων τέχνης που εργαζόταν στο μουσείο από το 2012.

rio2

The skull of "Luzia" was believed to be more than 11,000 years old.

Κάηκε κι αυτο, και ήταν 11.000 ετών…..

Καταστράφηκε κι αυτός ο μετεωρίτης ΠΡΙΝ

Engraving showing attempts to move the meteorite

The meteorite housed by Brazil's National Museum.

 

και μετά

The Bendego meteorite in the National Museum of Brazil in Rio de Janeiro, which was gutted by fire on 2 September 2018

Πάει και η «όμορφη Θηβαια»

 

κι αυτά

Egito Antigo museu nacional website

και προκολομβιανή τέχνη

A mask from the Alto Solimões region

Κι αυτός

Dinosaur fossil on display inside the National Museum

και τα φρέσκο απο την Πομπήια που ειχαν γλιτώσει απο το Βεζούβιο

 

Frescos from Pompeii on display in the National Museum

Firefighters try to extinguish a fire at the National Museum of Brazil in Rio de Janeiro, Brazil on 2 September 2018.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here