Θρίλερ στην Ευρώπη: Συνεδριάζει την Πέμπτη ο ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca-Πολλές χώρες ανέστειλαν τους εμβολιασμούς-Συνεχίζονται στην Ελλάδα

Έκτακτη ανακοίνωση για το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα προβλήματα αλλά και τις αναστολές εμβολιασμών εξέδωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Επιμένει πως τα οφέλη από το εμβόλιο είναι περισσότερα από τους κινδύνους, συνεδριάζει έκτακτα την Πέμπτη για να πάρει νέες αποφάσεις.

Όπως επισημαίνεται σε σημείο της ανακοίνωσης «τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών», ωστόσο, έγινε σαφές ότι την Τρίτη (16.03) θα διεξαχθεί περαιτέρω εξέταση των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από το εμβόλιο και την Πέμπτη (18.03) θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού για να υπάρξει απόφαση για τυχόν περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστούν.

Η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες σταματούν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες τους. Μετά από πολλές χώρες στη Σκανδιναβία και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ο συναγερμός σήμανε όταν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν πως επίσης αναστέλλουν τον εμβολιασμό με τις δόσεις από το παρασκεύασμα της AstraZeneca.

Τα περιστατικά θρομβώσεων στο αίμα που έχουν εμφανιστεί σε πολίτες που τους χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca έκανε τις ρυθμιστικές αρχές των χωρών να εκφράσουν ανησυχίες και να ζητήσουν νέα γνωμοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ το βράδυ της Δευτέρας (15.03) πήρε επίσημα θέση υπογραμμίζοντας πως συνεχίζει την έρευνα γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ωστόσο πως το θωρεί ασφαλές.

Στη χώρα μας εξαρχής η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει ξεκαθαρίσει πως θα κινηθεί σύμφωνα με τον EMA, συνεπώς θα περιμένει τα τελικά αποτελέσματα της νέας συνεδρίασης του Οργανισμού την Πέμπτη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here