Αρχική Pressroom Διεθνή Θρίλερ με τη Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες: Νέα πρόταση Μισέλ, συνεχίζονται...

Θρίλερ με τη Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες: Νέα πρόταση Μισέλ, συνεχίζονται για 3η ημέρα οι διαβουλεύσεις

Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάθονται και πάλι στο τραπέζι το μεσημέρι στην 13:00 ώρα Ελλάδας, με πηγές να εκφράζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση των συζητήσεων σε σχέση με την Παρασκευή παρά το γεγονός όπως λένε το κλίμα αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο.

«Προσπαθούμε να βρούμε κοινά σημεία» ανέφερε ο Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Τζουζέπε Κόντε έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση».

Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία, λέει η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως είναι πιθανό οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην καταλήξουν σε συμφωνία κατά την τρίτη ημέρα των συνομιλιών τους σχετικά με τα σχέδια για ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών, που έχουν πληγεί πολύ εξαιτίας του κορονοϊού.

«Υπάρχει πολλή καλή θέληση αλλά και πολλές θέσεις. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια αλλά είναι πιθανό να μην υπάρξει αποτέλεσμα», δήλωσε στις Βρυξέλλες.

Μέρκελ, Μακρόν και Κόντε απειλούν με κυρώσεις για τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Μέρκελ, Μακρόν και Κόντε απειλούν με κυρώσεις για τις παραβιάσεις του εμπάρκγο όπλων στη Λιβύη, δεσμεύονται για στήριξη της επιχείρησης «Irini» και καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε κατάπαυση του πυρός.

Συγκεκριμένα στην κοινή δήλωση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Καγκελάριου της Γερμανίας και του Πρωθυπουργού της Ιταλίας αναφέρονται τα εξής:

«Συμμεριζόμαστε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις αυξανόμενες στρατιωτικές εντάσεις σε αυτήν τη χώρα και τον αυξημένο κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης. Καλούμε λοιπόν όλα τα μέρη στη Λιβύη και τους ξένους υποστηρικτές τους να σταματήσουν αμέσως τις μάχες και να θέσουν τέρμα στη συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση σε ολόκληρη τη χώρα».

«Καλούμε επίσης όλους τους ξένους φορείς να θέσουν τέρμα στην αυξανόμενη παρέμβασή τους και να σεβαστούν πλήρως το εμπάργκο όπλων που καθιέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε την πλήρη αποτελεσματικότητα της Επιχείρησης Irini προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση στο έδαφος. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε την πιθανή χρήση κυρώσεων εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις του εμπάργκο στη θάλασσα, στην ξηρά ή στον αέρα και προσβλέπουμε στις προτάσεις που ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας θα το κάνει για αυτό».

«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να επιτύχουν την υπογραφή μόνιμης και αξιόπιστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της επιτροπής 5 + 5. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, ενθαρρύνουμε επίσης τα Ηνωμένα Έθνη να διερευνήσουν όλες τις επιλογές για τη μείωση των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μιας μεγάλης αποδέσμευσης δυνάμεων ή ακόμη και πιθανής αποστρατικοποίησης σε ορισμένες περιοχές. Επιβεβαιώνουμε εκ νέου την ανάγκη διορισμού ενός ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στη Λιβύη».

«Υπενθυμίζουμε σε όλα τα Λιβυκά και διεθνή μέρη ότι μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη πρέπει να είναι πλήρως περιεκτική και να βασίζεται στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Υπενθυμίζουμε επίσης την ανάγκη γρήγορης άρσης του αποκλεισμού πετρελαίου και διασφάλιση μιας δίκαιης και διαφανούς κατανομής των εσόδων από το πετρέλαιο προς όφελος όλων των πολιτών», καταλήγουν. [real.gr]

Η πολιτική έναντι της Τουρκίας αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, δηλώνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ

Ως την «μεγαλύτερη πρόκληση στην εξωτερική πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιγράφει την στάση έναντι της Τουρκίας ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ και εκτιμά ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μια συνολική συμφωνία με την ‘Αγκυρα, στην οποία μάλιστα, όπως λέει, θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

«Το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης της Τουρκίας αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση στην εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο κ. Μπορέλ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην έντυπη εβδομαδιαία έκδοση του περιοδικού Der Spiegel. «Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή τη γεωγραφία. Η χώρα ελέγχει τη ροή των προσφύγων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προκαλεί προβλήματα στα μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο. Αλλά η Τουρκία είναι επίσης υποψήφια προς ένταξη χώρα, όσο δεν αποφασίζουμε αυτό να το αλλάξουμε», προσθέτει ο ευρωπαίος αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Τουρκία, με την πολιτική της σε ό,τι αφορά τόσο τις γεωτρήσεις όσο και την Λιβύη, διακινδυνεύει να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσε ο ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο σχετικό άρθρο, εδώ.

Η πρόοδος κατά τη 2η ημέρα της Συνόδου

Εχθές το βράδυ, οι ηγέτες διέκοψαν τις συζητήσεις περίπου στις 23.30 και μετά από συζητήσεις δώδεκα ωρών.

Στην ήδη υπάρχουσα πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε μείωση στο ποσό των επιχορηγήσεων, από τα 500 δισεκατομμύρια ευρώ στα 450 δις ευρώ, ενώ το ποσό των δανείων είναι 300 δισεκατομμύρια από 250 δις ευρώ. Το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ανέγγιχτο.

«Πρέπει να τηρήσουμε τα νούμερα» είχε δηλώσει Ανώτατος Κοινοτικός Αξιωματούχος, ενώ ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή σημείωσε ότι «ο Σαρλ Μισέλ εργάζεται προσεκτικά και δε θέλει να το αφήσει να του ξεφύγει τώρα». [Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Οι 27 εργάστηκαν εντατικά επί ενός 2ου συμβιβαστικού κειμένου που προετοίμασε ο Σ. Μισέλ, αλλά οι διαφορές παραμένουν, εντοπίζονται όμως στις κατανομές κονδυλίων σε τομεακές πολιτικές. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία και Σουηδία επέμειναν και σε άλλες εσωτερικές (δεν επηρεάζουν το ποσό επικεφαλίδα του NGEU) περικοπές και μεταφορές ποσών με τις οποίες Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Σημείο αντιπαράθεσης ήταν για αρκετή ώρα και ο όρος σύνδεσης κονδυλίων και κράτους δικαίου, με τον Β. Όρμπαν να αφαιρεί ουσιαστικά σημεία του συμβιβαστικού κειμένου.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Εμ. Μακρόν είχε ζητήσει από τη συνοδεία του να ετοιμάσει το αεροπλάνο του για αναχώρηση στις 11:00 με σκοπό να πιέσει τις συζητήσεις προς πρόοδο.Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ο Σάρλ Μισέλ συναντήθηκε εκ νέου με τον Εμ.Μακρόν, τον Σεμπάστιαν Κούρτς και την Πρόεδρο της Κομισιόν για να εξετάσουν ενδεχόμενες πιθανές συγκλίσεις καθώς οι προτάσεις Κουρτς για περικοπές σε προγράμματα όπως τα horizon, eu4health, εξωτερικής ανάπτυξης και investEU  δημιουργούν αναταράξεις. Η  Καγκελάριος συναντάται ταυτόχρονα με την Πρωθυπουργό της Δανίας με το ίδιο αντικείμενο. [ρεπορτάζ: real.gr – Θάνος Αθανασίου]

Αναθεωρημένο σχέδιο Μισέλ: «Ψαλίδι» 10% στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και «κόφτης» στην εκταμίευση για να ικανοποιηθούν οι «φειδωλοί»

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.  Για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ. Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Οι «νέες προτάσεις» για το σχέδιο ανάκαμψης αποσκοπούν στο να πειστούν οι λεγόμενες «οικονόμες» (ή «φειδωλές» χώρες, με επικεφαλής την Αυστρία και την Ολλανδία, και οι συζητήσεις να προχωρήσουν προς μια συμφωνία ανάμεσα στους 27, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή.

Κατά τη διάρκεια του δίωρου διαλείμματος χθες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνομίλησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε αλλά και με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, όπως ενημέρωσε μέσω twitter ο εκπρόσωπος του κ. Μισέλ.

Σήμερα Σάββατο, οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις με την Ολλανδία να διατηρεί τη σκληρή της στάση. Η Γαλλία ωστόσο επιδιώκει να ασκήσει πίεση λέγοντας ότι είναι κατά του να συνεχιστούν τα rebates.

Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι παρότι δύσκολο, δεν είναι απίθανη μια συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Απών ο Μητσοτάκης από κρίσιμες συναντήσεις

Όσον αφορά την Ελλάδα, αναφέρει η Αυγή, ηχηρή ήταν η απουσία της κυβέρνησης από σημαντικές συναντήσεις που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, όπως συνοψίζεται σε ρεπορτάζ του Euro2day.gr, η χώρα μας δεν συμμετείχε στην τριμερή Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας και στην τριμερή Ισπανίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας.

Στο ενδιάμεσο, οι πρωθυπουργοί των πιο πάνω χωρών είχαν ξεχωριστές επαφές με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Με την κα Μέρκελ ο κ. Ρούτε συναντήθηκε τρεις φορές μέσα σε 15 μέρες. Το ίδιο και ο κ. Μακρόν. Παράλληλα, ο κ. Ρούτε είδε και τους επικεφαλής της Σλοβακίας, Σλοβενίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας.

Το μόνο που ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν το τηλεφώνημα του Κ. Μητσοτάκη στην κα Μέρκελ και στον κ. Μισέλ.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here