Θολή απάντηση από το Υπ. Οικονομικών για τις δαπάνες Υγείας το 2021

Με μια ανακοίνωση που περισσότερο μπερδεύει παρά δίνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις,  επιχείρησε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει απαντήσεις στις αιτιάσεις για μείωση των δαπανών Υγείας, όπως αυτή εμφανίζεται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2021.

Σύμφωνα με το Υπουργείο –που επιχείρησε να πείσει πως οι δαπάνες Υγείας αυξάνονται το ερχόμενο έτος–, για το 2021 εκτιμάται ότι οι τακτικές δαπάνες (πλην κορονοϊού) θα αυξηθούν από τα 4,043 δισ. ευρώ το 2020, σε 4,126 δισ. ευρώ το 2021. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 131 εκατ. για τις αμοιβές του έκτακτου υγειονομικού προσωπικού που έχει προσληφθεί εντός του 2020 για τη διαχείριση του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι –σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου– φέτος δαπανήθηκαν επίσης 786 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οπότε, συνολικά το 2020 οι δαπάνες για την Υγεία ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. ευρώ (4,043 + 786 = 4,829 δισ. ευρώ), ενώ το 2021 προβλέπονται μόλις 4,257 δισ. (4,126 + 131).

Βεβαίως, το Υπουργείο αναφέρει πως έχει προβλεφθεί ένα «επιπλέον σχετικό ειδικό αποθεματικό για τον κορονοϊό (ύψους 3 δισ. ευρώ), από όπου θα κατανεμηθούν οι πιστώσεις που θα απαιτηθούν για την Υγεία, παράλληλα με τις δαπάνες για τα οικονομικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποιο είναι το ακριβές ποσό που θα δοθεί στην Υγεία και ποια τα αντίστοιχα ποσά που θα κατευθυνθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το συνολικό κονδύλι των 3 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ίσως ένα πολύ μικρό ποσό φτάσει τελικά στην ενίσχυση του κλάδου της Υγείας, τη στιγμή που οι απαιτήσεις είναι ήδη πολύ αυξημένες έπειτα από το σφοδρό δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» που κάνει λόγο για μείωση των κονδυλίων για την Υγεία κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ στον νέο Προϋπολογισμό, την ώρα που αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα κατά 30%, στα 5,5 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά τη στιγμή που ακόμα και ο ΟΟΣΑ, ο πλέον νεοφιλελεύθερος θεσμός, ζητά περαιτέρω επενδύσεις στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας που αποκάλυψαν με εμφατικό τρόπο τη γύμνια τους εν μέσω της πανδημίας.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here