Θοδωρής Δεύτος: «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!»  

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

 “Όλα καλά, χρυσά και άγια, είναι καμωμένα σ’ αυτήν την Πόλη, αλλά όταν πέφτει εκείνη η παρατεταμένη υγρασία, το ισλακλίκ όπως το λένε εδώ οι ντόπιοι, με πονάνε όλα μου τα κόκκαλα, με πηρονιάζει μέχρι την καρδιά! Η Πόλη είναι φημισμένη για την ομίχλη, τις βροχές και τις αστραπές της. Όταν όμως πέφτει αυτή η ρημάδα η ομίχλη, δεν βλέπεις ούτε την μύτη σου!…Όταν έχει βοριά, μέχρι κάτω τα Πριγκηπόνησα μπορώ να ατενίσω, και τότε η ψυχή μου ανοίγει σαν τριαντάφυλλο εκατόφυλλο! Τι να σε πω, αυτή η θέα είναι μοναδική, αξεπέραστη! Όποιος δεν την έχει διεί, χάνει τζάνουμ, χάνει!” Είναι η Έλσα, η κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης, που μας σεργιανάει με τις αναμνήσεις της, με τις υπέροχες περιγραφές της για την Βασιλεύουσα, με τους παράξενους αλλά ξεχωριστούς έρωτες της, με τα γλέντια, τα πάθη, τις προσδοκίες….. Μαζί της κι η Ρωξάνη, η μεγάλη αρχόντισσα του Πέραν, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της σαν παραμύθι, …ένα παραμύθι όμως που οι απόγονοι των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψαν σε εφιάλτη…  Μέσα από την αφήγηση των δύο γυναικών, αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα. Μια πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όσων την έζησαν και όσων την ποθούν…«Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ!», του Θοδωρή Δεύτου, εκδόσεις Ωκεανός.

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986- 2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και `Αθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.

-Απόσπασμα από το προηγούμενο βιβλίο σας με τίτλο «Τραπεζούντα το διαμάντι της Ανατολής» τέθηκε θέμα στις περσινές Πανελλήνιες εξετάσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Πείτε μας, πως αισθανθήκατε όταν πληροφορηθήκατε αυτή την επιτυχία;

Το πρώτο πράγμα που αισθάνθηκα ήταν έκπληξη, γιατί το βιβλίο ήταν πάρα πολύ νέο. Μου έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα το βράδυ στο fb , ένας συνάδελφος που ήταν επιτηρητής στις εξετάσεις. Μέχρι τότε δεν το είχα πληροφορηθεί. Προσπάθησα να βρω το θέμα, πράγματι ήταν ένα πολύ ωραίο απόσπασμα, που αφορούσε την Θεσσαλονίκη και την σχέση της με την προσφυγιά. Μετά άρχισαν να ξεπηδούν και άλλα συναισθήματα, όπως χαρά, υπερηφάνεια, δικαίωση. Ξέρετε, δεν είναι λίγο πράγμα αυτή η επιλογή, όταν μάλιστα από τους εν ζωή συγγραφείς, έχουν επιλεγεί θέματα, μόνον από έργα της κ. Αρβελέρ και του κ. Γραμματικάκη! Χαρά και υπερηφάνεια λοιπόν, ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα που με κατέκλυσαν.

-Πριν από λίγους μήνες κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο « Είμαι Πολίτισσα τζάνουμ » από τις εκδ. Ωκεανός. Το βιβλίο κάνει ένα πολύ όμορφο ταξίδι στην Πόλη των Ρωμιών, την Κωνσταντινούπολη, και μέσα από τις ζωές των ηρώων σας, ξεδιπλώνεται υπέροχα και η ιστορία της Πόλης. Τι σας κάνει να γράφετε σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία δέκα χρόνια, για τις αλησμόνητες πατρίδες;

Πρέπει να σας πω ότι κατάγομαι κι εγώ από μια αλησμόνητη πατρίδα, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός λόγος. Ο βασικότερος ίσως που με οδηγεί να γράφω γι αυτές, είναι η άγνοια που υπάρχει στον λαό μας, γύρω από πολύ σημαντικά θέματα της νεότερης ιστορίας μας.  Πόσοι γνωρίζουν άραγε τι συνέβη στην Κωνσταντινούπολη την 6η Σεπτεμβρίου του 55; Ελάχιστοι, και αυτό δεν είναι τυχαίο, δεν είναι συμπτωματικό! Δεν φταίνε οι πολίτες γι αυτήν την άγνοια, φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα, που δεν τους τα διδάσκει. Και αυτό είναι μια σκόπιμη, μια συνειδητή επιλογή, που εκπορεύεται έξωθεν!!!

-Η αφήγηση σας ομολογώ πως με συγκλόνισε, οι σκηνές που φτιάχνετε, ζωντανές, ολοζώντανες. Οι καταστάσεις συγκλονιστικά δοσμένες, η ζωή των Ρωμιών, σαν να ήμουν εκεί και ζούσα μαζί τους! Ομολογώ ότι είναι ένα βιβλίο που με άγγιξε πολύ, με έκανε να θυμώσω, να κλάψω, να γελάσω και να προβληματιστώ. Πείτε μας λίγα λόγια για την πλοκή του.

Η ιστορία, η οποία περιέχει και στοιχεία από επιμέρους αληθινές ιστορίες, παρακολουθεί την ζωή τριών γενιών μιας οικογένειας Κωνσταντινουπολιτών από το 1923-1981. Με τις χαρές και τις λύπες τους, με έρωτες τρανούς και με μεγάλες ανατροπές. Περιγράφει  την καλοπέραση τους, με τις καφετζούδες και τα δείπνα τους, τις εξοχές, τις επιχειρήσεις. Αλλά και τα σχολεία και τις λαμπρές εκκλησιές τους. Διαβάζοντας το θα σεργιανίσετε στα σοκάκια και τους μαχαλάδες της, στο Πέραν, στο Ταρλάμπασι, στα Ταταύλα, στην ανατολική ακτή,  στην κλειστή αγορά, στην Πρίγκηπο, θα ζωντανέψουν τα παζάρια και οι χαρτορίχτρες. Στην πορεία όμως, η ζωή τους δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Βίωσαν την καταστροφή και τον ξεριζωμό με έναν τρόπο σκληρό και απάνθρωπο. Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο που θα συγκινήσει τον κάθε αναγνώστη! Ήδη η καταπληκτική του πορεία, αυτό δείχνει!!!

-Ετοιμάζετε κάτι άλλο αυτό τον καιρό;

Ήδη έχω ξεκινήσει ένα καινούργιο βιβλίο, που κι αυτό θα αφορά μια ακόμη αλησμόνητη πατρίδα, για την οποία πολύ λίγα γνωρίζουμε.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here