Θύελλα αντιδράσεων για την καταδίκη σε θάνατο του Μοχάμεντ Μόρσι

Σε θάνατο καταδικάστηκε από δικαστήριο της Αιγύπτου ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοχάμεντ Μόρσι, μαζί με 105 ακόμη μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο Μόρσι αντιμετώπιζε κατηγορίες για μια μαζική απόδραση από τις φυλακές το 2011, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ενώ το ΑΠΕ αναφέρει πως οι κατηγορίες αφορούσαν και «τη συμμετοχή του στα βίαια επεισόδια στη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, συνωμοσία και αποδράσεις από φυλακές της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην ηγέτης του κράτους της βόρειας Αφρικής εκτίει ήδη ποινή 20 ετών, μετά την καταδίκη του στις 21 Απριλίου για κατηγορίες σχετικά με εμπλοκή του στην δολοφονία διαδηλωτών τον Δεκέμβριο του 2012.

H ποινή του θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Μουφτή της Αιγύπτου στις 2 Ιουνίου.

Στο μεταξύ η απόφαση να επιβληθεί η εσχάτη των ποινών  στο Μόρσι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αποδοκίμασε την απόφαση κάνοντας λόγο για Αρχαία Αίγυπτο.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τη δίκη  «μία παρωδία βασισμένη σε άκυρες και κενές διαδικασίες» και ζήτησε την απελευθέρωσή του ή την επανάληψη της δίκης σε πολιτικό δικαστήριο.

Δήλωση καταδίκης έκανε και αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. «Μας προκαλεί βαθιά ανησυχία ακόμη μια ομαδική καταδίκη σε θάνατο που εκδόθηκε από ένα αιγυπτιακό δικαστήριο, σε βάρος περισσότερων από 100 κατηγορούμενων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μόρσι», ανέφερε. «Πάντα εκφραζόμαστε εναντίον των ομαδικών δικών και των καταδικαστικών αποφάσεων, οι οποίες διεξάγονται κατά τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Αιγύπτου και την κυριαρχία του νόμου», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here