Θετική η Άγκυρα στην προαναγγελία Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης

Θετικά βλέπουν κυβερνητικοί κύκλοι της Άγκυρας την προαναγγελία του Νίκου Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο, παρότι η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα επίσημο σχόλιο για το θέμα, ενώ και ο τουρκικός Τύπος δεν έκανε κάποια ουσιαστική αναφορά.

Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι δεν απαντά σε δηλώσεις τέως υπουργού, αποδίδοντας σημασία στα επόμενα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης.

Πάντως, ατύπως, οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, που επιφέρουν σημαντική αλλαγή στην ως σήμερα στάση της Αθήνας, θεωρούνται ενισχυτικές των τουρκικών θέσεων, καθώς επιβεβαιώνεται κατά κάποιο τρόπο η πάγια τουρκική θέση ότι το Αιγαίο συνιστά «ειδική περίπτωση». Η Άγκυρα αναφέρει ότι η ίδια ότι έχει επεκτείνει την Αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ναυτικά μίλια στον Εύξεινο Πόντο, αλλά δεν έπραξε κάτι τέτοιο στο Αιγαίο, ακριβώς επειδή το θεωρεί «ειδική περίπτωση».

Σήμερα, παραδέχονται στην Τουρκία, το 40% του Αιγαίου είναι ελληνικό, ενώ με την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια θα γίνει ελληνικό το 70% του Αιγαίου, κάτι που η Άγκυρα δεν πρόκειται επ’ ουδενί να δεχθεί γι’ αυτό εξάλλου υπάρχει και το casus belli.

Η Τουρκία θα παρακολουθεί πάντως προσεκτικά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία και την Εύβοι

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here