Θετική εισήγηση από Κομισιόν στο Eurogroup για εκταμίευση των 974 εκ. ευρώ-Διαψεύδονται πάλι οι «Κασσάνδρες» στην Ελλάδα

Θετική εισήγηση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την λήψη απόφασης σχετικά με την εκταμίευση των 974 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα, από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή στο Βουκουρέστι, αναμένεται να υποβάλει η Κομισιόν σήμερα στο ΕWG.

Αυτό ανέφεραν χθες στη βελγική πρωτεύουσα κοινοτικές πηγές, διαψεύδοντας για άλλη μια φορά τις Κασσάνδρες στην Ελλάδα που υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται να γίνει η εκταμίευση! Είναι ενδεικτικό ότι η εκπρόσωπος της Επιτροπής εκτίμησε ότι πριν από το Εurogroup της Παρασκευής θα έχει επιβεβαιωθεί η επίτευξη των προαπαιτούμενων, ώστε να εκταμιευθούν τα χρήματα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος Άνικα Μπράιτχαρντ υπογράμμισε ότι η Επιτροπή αναλύει τη νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που υιοθέτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο και βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σε σχέση και με τη δευτερογενή νομοθεσία. Η ίδια εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κομισιόν εκτιμά πως μπορεί να επέλθει συμφωνία πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, για να καταστεί δυνατή η εκταμίευση των χρημάτων στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τα 974 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη σταδιακή εφαρμογή μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και πιο συγκεκριμένα από τα κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, καθώς και την κατάργηση της προσαύξησης των επιτοκίων δανεισμού της δεύτερης διάσωσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης υπάρχει και νέα επιστροφή προς την Ελλάδα ανάλογου ύψους ή λίγο χαμηλότερη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here