Θετική εισήγηση του Euro Working Group στο αίτημα της Ελλάδας

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ

Θετική ήταν η εισήγηση των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ) ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε πρόγραμμα τριών χρόνων  ενώ και η διεξαγωγή του Euro Working Group η οποία προετοίμασε τις εργασίες του Eurogroup, έγινε σε πολύ θετικό κλίμα. 

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση. Παράλληλα, γνωστοποίησαν ότι ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση της κυβέρνησης:

  • Άμεσα θα εκταμιευθούν 13 δισ. ευρώ από τα οποία τα 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, ενώ τα υπόλοιπα 0,5 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές [Arrears]. Σε δεύτερο χρόνο, αλλά άμεσα, θα υπάρξουν άλλα 10 δισ. ευρώ με μοναδικό σκοπό την ενίσχυση των τραπεζών. Θα καταβληθεί προσπάθεια για την εκταμίευση ενός ακόμα σημαντικού ποσού που θα κατευθυνθεί αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
  •  Υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πως θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού δημοσίου.
  • Ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένα μέλη επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here