Θετικά αποτιμά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας η κυβέρνηση – Τα προβλήματα όμως παραμένουν

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: ΙΝΤΙΜΕ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ)

 

Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση την πορεία της Συμφωνίας Ε.Ε. -Τουρκίας που συμπλήρωσε ένα μήνα εφαρμογής. «Έχουμε πολύ σημαντική μείωση των ροών από τα απέναντι παράλια προς τα νησιά. Η διατήρηση των χαμηλών ροών είναι ουσιώδης όρος επιτυχίας της Συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μετά τη λήξη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως τόνισε ο Γ. Κυρίτσης, επιμέρους ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες διαβίωσης, νομικές διαδικασίες και διευθετήσεις καταγράφονται και αντιμετωπίζονται. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε επίσης, η κατάσταση που αφορά στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή του κόσμου που δεν υπάγεται στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.

«Συνεχίζεται η κατασκευή χώρων φιλοξενίας. Στο λιμάνι του Πειραιά έχει πάει ικανοποιητικά η μεταφορά των προσφύγων ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα για τις ημέρες του Πάσχα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και σημείωσε ότι το λιμάνι έχει αποφορτιστεί και θα εκκενωθεί πλήρως μετά και την ολοκλήρωση των νέων δομών φιλοξενίας που δημιουργούνται στην Πελοπόννησο καθώς και τις νέες θέσεις στο Σκαραμαγκά.

Έθεσε ως προτεραιότητα τη βαθμιαία αποφόρτιση του Ελληνικού και της Ειδομένης με αιχμή την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά το θέμα του ασύλου, ανέφερε ότι η νεοσύστατη υπηρεσία αναπτύσσεται κανονικά και όσο προχωρά αυτή η διαδικασία θα έρχονται στην Ελλάδα και οι ειδικοί επί του ασύλου, απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, πάντως, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι αργές διαδικασίες απονομής ασύλου οδηγούν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε δομές που προορίζονται για προσωρινή διαμονή. Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργίας, είναι να δημιουργούνται έκρυθμες καταστάσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στη Μόρια. Συμπληρώνουν δε, οι ίδιες πηγές, ότι οι έγκλειστοι στο εν λόγω κέντρο έπρεπε να έχουν βγει ήδη από τις 15 Απρίλη.

Ταυτόχρονα επιρρίπτουν ευθύνες για τη ολιγωρία στην αποφόρτιση σημείων αιχμής, όπως η Ειδομένη, σε διεθνείς οργανισμούς και σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό. Αναφέρουν δηλαδή ότι, παρά τα διόλου ευκαταφρόνητα ποσά που έλαβαν από τον αρμόδιο Επίτροπο για την Ανθρωπιστική βοήθεια, Χρήστο Στυλιανίδη, δεν μπορούν να διευθετήσουν θέματα καίριας σημασίας.

Λένε, για παράδειγμα, ότι «ενώ η UNCHR του ΟΗΕ έχει αναλάβει το κέντρο στα Λαγκαδίκια, σε μια εβδομάδα μετέφερε μόλις 300 άτομα από την Ειδομένη«. Και σημειώνουν με νόημα, ότι μια λύση θα ήταν η αναπροσαρμογή του σχεδιασμού του Οργανισμού ώστε «οι 400 υπάλληλοί του που βρίσκονται στην Ελλάδα δουλεύοντας με τους πρόσφυγες να αυξηθούν, ταυτόχρονα όμως οι μισθοί τους να γίνουν λιγότερο παχυλοί».

Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στο ευρωκοινοβούλιο

Το πρωί της Πέμπτης, σε συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πολλοί ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή στην Τουρκία ενώ πολλοί αμφισβήτησαν τη νομική βάση της συμφωνίας και το κατά πόσο συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση σχετικά με τα κριτήρια για το καθεστώς απελευθέρωσης των θεωρήσεων (βίζα).

Μερικές πολιτικές ομάδες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα της συμφωνίας λόγω της αδυναμίας των κρατών μελών της ΕΕ να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη για την προσφυγική κρίση και να αναλάβουν δράση. Άλλοι ήταν πιο επικριτικοί, κατηγορώντας την ΕΕ για την προσπάθεια της να μεταθέσει σε άλλους τα προβλήματά της και εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση των προσφύγων, την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και την έλλειψη ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here