Η Θεσσαλονίκη…Lampicos

Tης ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www.mikrocosmos.gr

Κάνουν την Θεσσαλονίκη Lampicos…

Ποιοι είναι οι Los Lampicos; Είναι μια ομάδα εθελοντών στην Θεσσαλονίκη που στόχο έχει να καθαρίσει την πόλη.. Τι πρεσβεύουν; «Βρωμιές υπάρχουν παντού, όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο. Στόχος μας είναι το να δείξουμε ότι όπως υπάρχουν κάποιοι που λερώνουν, υπάρχουν και κάποιοι που καθαρίζουν» όπως υποστηρίζουνΠώς δημιουργήθηκαν οι los lampicos; Γιατί προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας της ομάδας σας;

Προέκυψαν ως απόρροια συζητήσεων μετά από βανδαλισμούς του δημόσιου χώρου με αποκορύφωμα τον βανδαλισμό του Λευκού Πύργου τον Μάρτιο του 2014. Αισθανθήκαμε την ανάγκη να αντιδράσουμε πιο δημιουργικά αντί να κατακεραυνώσουμε απλώς τα γεγονότα.


Το μότο σας είναι «Ας σβήσουμε όλοι μαζί τις μουτζούρες».. Οι βασικές περιοχές που σβήνετε λεκέδες ποιες είναι;

Ο χώρος που κινούμαστε είναι κυρίως η Νέα Παραλία, που αποτελεί πραγματικό στολίδι για την Θεσσαλονίκη και είναι το μέτωπο που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη τουριστική επισκεψιμότητα. Πηγαίνουμε όμως και σε άλλα σημεία, που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον πχ. το συντριβάνι στη ΔΕΘ, το κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.


Πώς ακριβώς κινείστε; Πόσα άτομα μαζεύεστε κάθε φορά;

Δίνουμε ραντεβού μια φορά την εβδομάδα μέσα από την σελίδα μας στο Facebook (www.facebook.com/loslampicos), συνήθως τις Κυριακές. Ο αριθμός ποικίλει από δέκα μέχρι δεκαπέντε άτομα. Σε ειδικές δράσεις έχουμε φτάσει και τα σαράντα.


Υπάρχουν δύσκολοι λεκέδες και βρωμιές;

Κατά βάση όχι. Έχουμε καλά καθαριστικά.


Τα παγκάκια ή ακόμη και κτίρια, μνημεία μαζεύουν βρωμιές που τις κάνουν κάποιοι πολίτες;

Βρωμιές υπάρχουν παντού, όπου υπάρχουν άνθρωποι που δεν σέβονται τον δημόσιο χώρο. Στόχος μας είναι το να δείξουμε ότι όπως υπάρχουν κάποιοι που λερώνουν, υπάρχουν και κάποιοι που καθαρίζουν.


Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας; Έρχονται να σας βοηθήσουν ή διαπιστώνετε μια στάση αδιάφορη; Σα να έχουμε εξοικειωθεί με την βρωμιά γύρω μας;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα όμως υπάρχουν και οι αδιάφοροι που συμπεριφέρονται σαν να μην τους αφορά. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μας αποθαρρύνει. Είμαστε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια μας.


Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας, δράσεις σας;

Σε λίγο θα έχουμε γενέθλια. Κλείνουμε τον έναν χρόνο. Μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα μας…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here