Θεσμοί: πολιτική βούληση για πρόοδο και συμφωνία

Με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με ευρωπαίους ηγέτες και στελέχη της ΕΕ, επιχειρεί ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει το κλίμα, να ξεμπλοκάρει τις διαδικασίες διαλόγου και να πετύχει την αναγκαία επιτάχυνση των συνομιλιών, για μιά αμοιβαία επωφελή λύση. Μετά τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο σε καλό κλίμα . Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την θέληση των δύο πλευρών για αμοιβαία επωφελή λύση.

 

Την ίδια στιγμή, μιά κοινή δήλωση των θεσμών,αποκαθιστά τα πράγματα και εκθέτει όλους εκείνους, σε Ελλάδα καιν Ευρώπη που απεργάζονται την αποτυχία και δημιουργούν συνεχώς προβλήματα, διογκώνοντας τεχνητά τις διαφορές και αποκρύπτοντας τις θετικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με την κοινή δήλωση:

Η Ευρωπαική Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μοιράζονται τον ίδιο σκοπό που είναι να βοθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι Θεσμοί συνεχίζουν εργάζονται μαζί στενά προς επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά προκειμένου να επιτευχθεί στιβαρή πρόοδος στις 11 Μαίου»

Η κοινή αυτή δήλωση δεν λέει ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση και την συμφωνία αλλά επιβεβαιώνει ότι είναι πιθανό να διαπιστωθεί σοβαρή πρόοδος των διαπραγματεύσεων στο επόμενο Eurogroup, της 11ης Μαίου. Η αισιοδοξία των θεσμών στηριζεται πάνω στις συνεχιζόμενες συζητήσεις στο Brussels Group ενώ  περιλαμβάνει  ταυτόχρονα και μια ισχυρή δόση πολιτικής βούλησης να ολοκληρωθούν θετικά οι επίπονες διαπραγματεύσεις.

Η κυβέρνηση θυμίζει επίσης  την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, όπου ο κ. Γιούνκερ τοποθετήθηκε με σαφήνεια υποστηρίζοντας:

– Ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα,

-Ως βασικό στόχο του συνταξιοδοτικού συστήματος την αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας.

«Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισακουστεί από όλες τις πλευρές», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here