Οι θεσμοί ξανάρχονται-Την Αθήνα επισκέφθηκε για μια μέρα ο Ντ. Κοστέλο-Ξεκινά η τρίτη αξιολόγηση για προαπαιτούμενα, εργασιακά, πλεονάσματα, αποκρατικοποιήσεις

Η μυστική, ξαφνική επίσκεψη του επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα,  Ιρλανδού Ντέκλαν Κοστέλο, στην Αθήνα Παρασκευή, σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την κρίσιμη τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που θεωρητικά, όλοι(και η ελληνική κυβέρνηση όπως είε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ)), βιάζονται να κλείσουν.

Ο κ. Κοστέλο, είχε πολύωρες διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές και ακολούθως αναχώρησε.  Στόχος του ταξιδιού του του ήταν να συντονίσει θέματα τεχνικής βοήθειας προς τη χώρα μας, λίγο πριν αφιχθούν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης. Το ταξίδι του αποτελεί συνέχεια της συνάντησης Τσακαλώτου-Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες αλλά και της συνεδρίασης του EuroWorkingGroup, πριν μερικές μέρες όπου η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τα 95 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης έως τα τέλη Νοεμβρίου και να κλείσει την αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη δόση των 4,8 δισ. ευρώ!

Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες που σχετίζονται με την περικοπή οικογενειακών επιδομάτων, τις ανατροπές στον συνδικαλιστικό νόμο και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την κήρυξη των απεργιών, τον επανυπολογισµό των κύριων συντάξεων για να προκύψει η προσωπική διαφορά, η οποία και θα περικοπεί.

Ακόμη θα πρέπει να προσχωρήσει η αξιολόγηση και η κινητικότητα στο Δημόσιο, να περιορισθούν οι συμβασιούχοι στους Δήμους, να προσχωρήσει η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, να ενεργοποιηθεί το Υπερ-ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και να πουληθεί  το 40% των λιγνιτικών μονάδων της ∆ΕΗ, κάτι που ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκη υποσχέθηκε να γίνει τους επόμενους μήνες.

Το ερώτημα είναι εάν το ΔΝΤ θέσει στο τραπέζι νέα, προαπαιτούμενα, εκτός προγράμματος, κάτι που δεν επιθυμεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. μακρόν, όπως δήλωσε στην Αθήνα.

Οι θεσμοί θα εξετάσουν επίσης και τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ για νέα διανομή μερίσματος στους αδυνάμους, από την υπεραπόδοση των στόχων του προυπολογισμού το 2018. Αυτό σημαίνει όμως ότι πρέπει να καταγραφεί κι επίσημα η επίτευξη των στόχων για ανάπτυξη 1,8-2% φέτος και η υπεραπόδοση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα, αφού συνυπολογισθούν και οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Πάντως ο πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι η όποια διανομή μερίσματος θα γίνει σε συνεννόηση με τους εταίρους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here