Οι θέσεις της Αθήνας στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ

Πάγια είναι η θέση της Ελλάδας υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στην Αν. Μεσόγειο και τον κόσμο και αυτές τις θέσεις θα υποστηρίξει και στη σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ που αρχίζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες. 

Ζητούμενο για το ρόλο που καλείται να παίξει ο διεθνής οργανισμός είναι η σύνδεση -σε ισότιμη βάση- των δυο πλευρών του Ατλαντικού και η ενίσχυση της συλλογικής ασφάλειας, συνεισφέροντας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την πάγια κυβερνητική θεώρηση, η Ελλάδα συνιστά πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη παρευξείνια γειτονιά. Επιπλέον, η Αθήνα συμμερίζεται την ανάγκη δικαιότερου επιμερισμού των αμυντικών βαρών.

Η Αθήνα αποδίδει παράλληλα ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία, σύμφωνα με τις κυβερνητικές θέσεις, θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο εξασφάλισης της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά δεν θα πρέπει να λάβει χαρακτήρα αντι-ισλαμικό ή να αποτελέσει δράση κατά οιουδήποτε μουσουλμανικού πληθυσμού ή χώρας.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον Αλβανό ομόλογο του Έντι Ράμα. Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν θα έχει άλλες συναντήσεις, παρά μόνο ολιγόλεπτες επαφές.

Ο Πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, Πάνο Καμμένο και Νίκο Κοτζιά.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here