Θεσ/νίκη: Ακροδεξιοί κουκουλοφόροι του συλλαλητηρίου έκαψαν με μολότοφ διατηρητέο κτίριο της κατάληψης Libertaria

 

Aκροδεξιοί κουκουλοφόροι που πραγματοποιούσαν πορεία στη Θεσσαλονίκη και φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία, πέταξαν εντός του διατηρητέου κτιρίου όπου στεγάζεται η κατάληψη Libertatia στη Λεωφόρο Στρατού, μολότοφ με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά και αυτό να καεί ολοσχερώς.

Οπως ανέφερε το thestival.gr στο σημείο έσπευσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ βοήθησαν και πολίτες ρίχνοντας νερό με λάστιχα,  από γειτονικές πολυκατοικίες.

«Ήταν μια επικίνδυνη πυρκαγιά σε ένα παλιό διατηρητέο κτίριο επί της λεωφόρου Στρατού με επικινδυνότητα λόγω της παλαιότητας του. Η υπηρεσία μας επενέβη άμεσα με επτά πυροσβεστικά οχήματα. Απετράπη ο κίνδυνος της επέκτασης της», τόνισε ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Θεσσαλονίκης, Αρχιπύραρχος Δημήτριος Τσατσούλας.

Το Μάιο του 2008 ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε στην κατάληψη κτιρίου στη συμβολή των οδών Λ. Στρατού και Σαρανταπόρου. Το οίκημα, Οικία Αβδουραχμάνοβιτς, ήταν ακατοίκητο από το 1978 και περιήλθε σε καθεστώς σχολάζουσας ιδιοκτησίας του ελληνικού δημοσίου. Σε κείμενο τους οι καταληψίες λένε ότι αρνούνται να υποκύψουν στον «εκβιασμό του ενοικίου» και έχουν σκοπό να εντείνουν «την αντίσταση-επίθεση σε κράτος, εξουσία, καπιταλισμό και κάθε είδους φασισμό με τελικό σκοπό την απελευθέρωση φύσης και ανθρώπου από την εκμετάλλευση». Η βίλα στον αριθμό 19 της Λεωφόρου Στρατού χτίστηκε για χάρη της Χαζίζ Νιχάλ Ναζιφέ από τον δεύτερο σύζυγο της, τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, Μουσταφά Εφέντη, το 1899. Η τριώροφη κατοικία, που χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης το 1982 και σώθηκε από την κατεδάφιση μετά το σεισμό του ’78, είναι η μόνη έπαυλη που σώζεται από το ένδοξο παρελθόν της λεωφόρου. Η Λεωφόρος Στρατοπέδου, όπως λεγόταν στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε διαμορφωθεί στο πρότυπο με αυτή των Εξοχών και έτσι ήταν χτισμένα κατά μήκος της υπέροχα αρχοντικά με τεράστιους καταπράσινους κήπους. Μεταξύ 1935-36 λόγω οικονομικών προβλημάτων η Ναζιφέ ενοικιάζει χώρους της αυλής σε εβραϊκές, ελληνικές και ιταλικές οικογένειες, ενώ μετά το θάνατό της, το 1941, τα δυο οικήματα ελλείψει κληρονόμων περιέρχονται στο δημόσιο και κατοικούνται από διάφορους μισθωτέ

Πληροφορίες, φωτο: Thestival.gr, parallaxi

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here