Θέμα εκλογής αρχιμουφτή στη Θράκη από Ερντογάν

Συνέχεια στη χθεσινή δημόσια κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου για τα ελληνοτουρκικά, έδωσε ο τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ΥΠ.ΕΞ. της γείτονος έβαλε στη θέση του Έλληνα ομόλογό του και επανέφερε το πάγιο αίτημα της Άγκυρας για εκλογή μουφτή στη Θράκη από τους μουσουλμάνους ιμάμηδες απορρίπτοντας τον διορισμό από το ελληνικό κράτος.

«Δυστυχώς στη συνάντηση μεταξύ του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του δικού μας υπουργού, η κατάσταση (στην ουσία λέει η δουλειά,) κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση. Ο υπουργός μας έθεσε τα όρια του στη συμπεριφορά του Δένδια. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευγενικός» υποστήριξε ο Ερντογάν.

«Εγιναν συναντήσεις με τον Πατριάρχη και αυτή είναι θετική προσέγγιση για μας. Αλλά δεν δείχνετε την απαραίτητη προσοχή στους 150.000 πολίτες μας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης δεν έχετε το δικαίωμα να διορίζεται τον αρχιμουφτή» είπε για να προσθέσει το εξής:

«Εμείς δεν μπορούμε να διορίζουμε τον Πατριάρχη. Ο αρχιμουφτής πρέπει να εκλέγεται από τους ιμάμηδές μας εκεί. Θέλουν να διορίζουν σαν να πρόκειται για τους δικούς τους κληρικούς. Αυτό πρέπει να αλλάξει».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here