Τσίπρας: Θέλουμε σαφή καταγραφή της προόδου στο Εurogroup

«Θέλουμε στο Eurogroup να υπάρξει σαφής καταγραφή της προόδου που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η επίτευξη της όποιας συμφωνίας πρέπει να είναι στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει».
Mε τη δήλωση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που ξεκινά σε λίγες ώρες,  εκπέμπει σήμα προς τους εταίρους ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμβιβασμό κάνοντας τις αναγκαίες υποχωρήσεις, αρκεί κι εκείνοι από τη πλευρά τους να δείξουν ένα στοιχειώδη σεβασμό στη λαική εντολή και τις κόκκινες γραμμές που δεσμεύουν την κυβέρνησή του.
Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θέλει να διαπιστωθεί σε επίπεδο επίσημης δήλωσης  του Eurogroup, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις(και όταν λέμε πρόοδος εννοούμε ουσιαστικά τις υποχωρήσεις που έχει κάνει μέχρι τώρα η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις αφόρητες και συχνά υπερβολικές πιέσεις των εκπροσώπων των θεσμών.
Και όπως λένε οι πληροφορίες, οι ελληνικές υποχωρήσεις σε διάφορους τομείς(ιδιωτικοποιήσεις, ΦΠΑ,  πρόωρες συντάξεις, κ.α)είναι ήδη παρά πολλές.
Με τη θετική αυτή διαπίστωση η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δοθεί σήμα προς την ΕΚΤ προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση στο ζήτημα της ρευστότητας ώστε να μη συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας της χώρας.
Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας υπενθυμίζει σε όλους  ότι η επίτευξη ή όχι λύσης στη βάση μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, είναι πλέον στα χέρια των εταίρων, οι οποίοι πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να υπάρξει ο αναγκαίος κοινός τόπος που θα οδηγήσει ε συμφωνία.  Κάτι που όπως φαίνεται όμως, από δηλώσεις κορυφαίων ευρωπαίων υπουργών δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση. Ο κ Σόιμπλε «πέταξε» πίσω το μπαλάκι, λέγοντας ότι όλα από εδώ και πέρα είναι ευθύνη της Ελλάδας ενώ έδειξε να ευνοεί και την διενέργεια δημοψηφίσματος.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία η οποία όμως δεν πρέπει να αργήσει πολύ.
Οπως έχει δηλώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, η απόφαση για την συμφωνία δεν είναι πρωτίστως τεχνικό, αλλά πολιτικό θέμα.
Το κυβερνητικό συμβούλιο 
Κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στελέχη της κυβέρνησης ενημερώθηκαν για τη πορεία των διαπραγματεύσεων και αντάλλαξαν απόψεις για την τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και πέρα.
Το κυβερνητκό συμβούλιο, εκτός του πρωθυπουργού, ενημέρωσαν με εισηγήσεις και οι Γ. Δραγασάκης, Γ, Βαρουφάκης και Ευ. Τσακαλώτος.

Στο Eurogroup της Δευτέρας, εκτός του κ. Βαρουφάκη, θα μετέχει επίσης και ο κ. Χουλιαράκης ως επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και συμμετέχων στο Euroworking Group.

Το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίασαν από κοινού η Πολιτική Γραμματεία και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με θέματα συζήτησης την ενημέρωση της πορείας των διαπραγματεύσεων, την στάση του κόμματος και την καλύτερη συνεργασία κόμματος και Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here