Θέατρο στην Ανοιχτή  Τέχνη. Αντιγόνη στα αρχαία, Λυσιστράτη στη δημοτική! Παιδικοί διάλογοι στα αρχαία!

 

 

  Παιδικές  θεατρικές παραστάσεις, λοιπόν, στην Ανοιχτή Τέχνη,  την σχολή σεμιναρίων στο Σύνταγμα που έχει περιλάβει στο πρόγραμμά της, εκτός από θεατρικά μαθήματα, και αρχαία ελληνικά για ενήλικες και παιδιά! Και για δεύτερη χρονιά, τα παιδιά, αυτός ο κόσμος ο μικρός και μέγας, ανέβασαν μια θεατρική παράσταση στα αρχαία και στη σημερινή καθομιλουμένη.

Όλα  οφείλονται στην εμπνευσμένη και δραστήρια καθηγήτριά τους των αρχαίων ελληνικών, φιλόλογο  Διονυσία Φουσιάνη. Που δεν αρκείται στο να διδάσκει με σύγχρονες, έξυπνες μεθόδους τα αρχαία ελληνικά, φέρνοντας τα παιδιά, χωρίς φόβο, κοντά στην πρώτη μορφή της γλώσσας μας (αυτό σημαίνει η λέξη αρχαία: αρχική), αλλά προχωράει πολύ παραπάνω, και πολύ καλά κάνει.

Καθοδηγεί τα παιδιά και ανεβάζουν, σε συνεργασία, παραστάσεις αρχαίων θεατρικών έργων. Έτσι, τα κορίτσια του δευτέρου τμήματος, ηλικίας 13 ετών, διάλεξαν, μαζί με την Δ. Φουσιάνη, τα κουστούμια που θα φορούσαν  στην Αντιγόνη και στην Λυσιστράτη, δυο παγκόσμια πρότυπα γυναικείας δύναμης και συμπεριφοράς, που δεν απέχουν μεταξύ τους τόσο πολύ,  όσο ίσως φαίνεται από πρώτη προσέγγιση.

Η Αίγλη, η Έλενα, η Ιωάννα, η Μαρία, τελειόφοιτες της α΄ γυμνασίου, έπαιξαν  Αντιγόνη στα αρχαία (!) και τα κατάφεραν μια χαρά παρά το δικαιολογημένο άγχος και τράκ, και μετά πήρε την σκυτάλη η Λυσιστράτη και οι φιλενάδες της κι αποφάσισαν να σταματήσουν τον πόλεμο με τον πιο ευφυή τρόπο που θα μπορούσε να σκεφτεί ανθρώπου, δηλαδή Αριστοφάνους, νους.

Έπαιξαν, απήγγειλαν, τραγούδησαν, χόρεψαν! Μια πλήρης εκπαιδευτική πρόταση που στήριξαν πρώτα απ’ όλα τα ίδια τα κορίτσια, που ζήτησαν να ξαναπαίξουν τα αποσπάσματα από την Λυσιστράτη γιατί δεν έμειναν ικανοποιημένα από την απόδοσή  τους την πρώτη φορά! Αυτό, νομίζουμε, είναι αληθινή παιδεία, έτσι διαπλάθονται μαθήτριες και  πολίτες με παρρησία και αυτοπεποίθηση.

Αλλά και οι μπόμπιρες της συντροφιάς δεν πήγαν πίσω, κάθε άλλο. Έφτιαξαν μόνοι τους τις μάσκες, ο μεγαλύτερος της παρέας, μαθητής της τετάρτης δημοτικού Περικλής, και τις φόρεσαν ο ίδιος, ο Αλέξανδρος και ο Αργύρης, μαθητές της δευτέρας δημοτικού. Κι έτσι χαριτωμένα ζωάκια γέμισαν την  αίθουσα και είπαν μεταξύ τους τούς διαλόγους που έγραψε η φιλόλογος τους ειδικά για την παράσταση.

Οι γονείς ζήτησαν να την ξαναδούν για να χαρούν τα αγοράκια τους που δεν βάσταξαν κι έβαλαν κι αυτά τα γέλια!..

Το χειροκρότημα και για τις δύο παραστάσεις, που επιμελήθηκε η κ. Φουσιάνη, ακουγόταν μέχρι έξω, στην Ναυάρχου Νικοδήμου, στο Σύνταγμα. Μεταξύ των ενθουσιασμένων θεατών κι ο ποιητής Γιάννης  Υφαντής, που έδωσε συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που πέρσι είχαν για πρώτη φορά την εμπειρία μιας θεατρικής παράστασης, στην Ανοιχτή Τέχνη, ανεβάζοντας αποσπάσματα από τους Νεκρικούς Διαλόγους του Λουκιανού!

Με την Διονυσία Φουσιάνη που επιτελεί ένα σπουδαίο πρωτοποριακό έργο για την άνετη και φιλική εκμάθηση  των αρχαίων ελληνικών, θα έχουμε σύντομα μια κατατοπιστική συζήτηση.

Δημήτρης   Πουλημένος

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here