‘’THE TWISTED ODYSSEY’’: Οι περιπλανήσεις του Κωνσταντίνου Πάτσιου.

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

Δεν βρήκαμε την Σκύλα και την Χάρυβδη, βρήκαμε όμως το μάτι του Κύκλωπα, τον μεθυσμένο Οδυσσέα και το ‘’HotelIthaka’’! Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Πάτσιο και για την ατομική του έκθεση ‘’The Twisted Odyssey’’ που φιλοξενείται από τις 27 Μαρτίου στην γκαλερί ‘’The Blender Gallery’’ στην Γλυφάδα.

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε και σπούδασε ζωγραφική  στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής. Από το 2005 έως και σήμερα δίνει το καλλιτεχνικό του παρών, έχοντας συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων, φεστιβάλ και πολιτιστικών διοργανώσεων. Από το 2008 έως και σήμερα έχει δώσει το παρών σε 17 εκθέσεις, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ύδρα, Τίρανα.

Στην ατομική του έκθεση «The Twisted Odyssey» το ομηρικό έπος αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία 24 έργων, ισάριθμα με τις ραψωδίες, που ξεφεύγουν από τα συμβατικά όρια  και επανα-νοηματοδοτούν την οδύσσεια διαδρομή. Ο καλλιτέχνης «διαβάζει» εκ νέου την Οδύσσεια και την εντάσσει σε ένα ζωγραφικό πλαίσιο που δεν υπάρχουν προφανείς ομοιότητες. Αντιθέτως, καλείται ο θεατής σύμφωνα με την προσωπική του «έξη», να αναγνωρίσει, να αποκρυπτογραφήσει και τελικά να συσχετίσει τους συμβολισμούς τόσο με το πρωτότυπο όσο και -ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας- με το δικό του ταξίδι.

Τα έργα του Κωνσταντίνου Πάτσιου χαρακτηρίζονται από την μεικτή τεχνική του καθώς συνδυάζει τη ζωγραφική, το σχέδιο, το κολάζ κ.α. Διακρίναμε στους συμβολισμούς των έργων του χιούμορ, ευρηματικότητα, έντονο στίγμα και δυνατές νύξεις, αλλά και ενστικτώδη δημιουργία.

Τον συναντήσαμε στην γκαλερί ‘’The Blender Gallery’’. Χαμογελαστός, με σταθερό και ονειροπόλο βλέμμα ταυτόχρονα, χωρίς να χάνει την κάθε ευκαιρία για λεπτό, εύστοχο και υπαινικτικό χιούμορ, μίλησε μαζί μας για το ‘’οδύσσειο ταξίδι’’ του. Πηγαίος, ακριβής, συνειρμικός.

 

patsios- gourouni

 

– Κωνσταντίνε, πες μας λίγα λόγια για την δουλειά σου, πως προέκυψε το ‘’The Twisted Odyssey;’’

– To ‘’The Twisted Odyssey’’ είναι ένα ‘’ταξίδι’’ πενταετίας, με καθαρά ανθρωποκεντρική διάθεση. Με εμπνέουν οι ξεκάθαρες ανθρώπινες καταστάσεις. Ο νόστος, ο έρωτας είναι ανθρώπινες καταστάσεις. Ο στόχος μου είναι οι επισκέπτες να ανακαλύψουν την δική τους οδύσσεια…Ο καλλιτέχνης πάντα θα εκφράζει μια θάλασσα…Η δουλειά μου είναι ένα συνεχές ταξίδι. Χρησιμοποιώ στα κολάζ μου στοιχεία που έχω μαζέψει από τα δικά μου ταξίδια, όπως αυτή η κάρτα από την Βουδαπέστη…Ο ίδιος ο τρόπος που δουλεύω είναι μια οδύσσεια, μια αέναη αναζήτηση, από την σύγχρονη εποχή αλλά και αναχρονιστικά. Κάποιοι πίνακές μου έχουν αναφορές στην κλασσική τέχνη, π.χ. στην Αναγέννηση…Δεν είναι τυχαίος ο αριθμός, όπως και ο Όμηρος δεν είχε τυχαία 24 ραψωδίες.

– Τί χαρακτηρίζει την δουλειά σου;

– H δουλειά μου είναι η χαρά των αντιφάσεων…τα αντίθετα μπορεί να έλκονται για την τέλεια χημεία! Πως δούλευαν αλήθεια οι αλχημιστές; Εκεί παραπέμπει. Χωρίς όμως να χάνεται το μέτρο. Το όποιο κενό το γεμίζει ο επισκέπτης.

– Ποιά θέση κατέχουν τα σύμβολα στην δημιουργία σου;

– Κυρίαρχη. Μου αρέσει να δημιουργώ με τα σύμβολα…

– Ως σύμβολο, εκτός από το ‘’Α’’ που ξεχωρίζω, χρησιμοποιείς και το γουρούνι. Γιατί;

– Το γουρούνι ως σύμβολο, εκτός από την Διονυσιακή, ενστικτώδη αντρική πλευρά, δεν παύει να μας παραπέμπει και στο ‘’PIGS’’ και στην θέση μας στην Ευρώπη. Είναι η Διονυσιακή πλευρά της Ελλάδας…

– Τί μας διδάσκει ο Όμηρος, με τα δικά σου μάτια;

– Ότι το ταξίδι είναι η στιγμή. Αυτό μας διδάσκει ο Όμηρος.

– Τί είναι ο νόστος;

– H διαδρομή, η ωραία διαδρομή όμως, η στιγμή, η απελευθέρωση.

Μας ξενάγησε στα έργα του και ζητήσαμε να μας τα περιγράψει με μία λέξη ένα – ένα. Οι περιγραφές που μας έδωσε ο Κωνσταντίνος ήταν πηγαίες λέξεις και φράσεις, όπως: ‘’αγάπη’’, ‘’PIGS’’, ‘’καταδότης’’, ‘’άγγελος’’, ‘’ταξίδι’’, ‘’γυναίκα, δηλαδή Αρχή, Αναρχία, Αναγέννηση, ελευθερία’’, ‘’έρωτας και θάνατος’’, ‘’ναός’’, ‘’αμαρτία’’, ‘’κανιβαλισμός’’, ‘’motelIthaka’’, ‘’Van Gogh living in Bangkok’’….

Μπορείτε να απολαύσετε την έκθεση ‘The Twisted Odyssey’’, στην ‘’The Blender Gallery’’, πριν αυτή ‘’ταξιδέψει’’ στις 4 Ιουνίου στο Λονδίνο, στην ‘’Underdog Art Gallery’’, υπό την επιμέλεια της Μικαέλας Βεργώτη.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here