Θα τρώμε μεταλλαγμένη σόγια για να μη δασμολογούνται οι Μercedes στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο της «καλής συμφωνίας» Ευρωπαίων και ΗΠΑ, δυστυχώς συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η Ευρώπη να άρει πολλές απο τις ενστάσεις της για την αμερικάνικη σόγια, η οποία είναι μεταλλαγμένο προϊόν. Σε αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι (ουσιαστικά οι Γερμανοί) κέρδισαν να μην επιβληθούν επιπλέον δασμοί στα γερμανικά αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση  δεσμεύτηκε να αρχίσει άμεσα να εισάγει περισσότερη σόγια από τους Αμερικανούς παραγωγούς, όπως δήλωσε ο Τραμπ (γιατί η ΕΕ αυτο το σκέλος της συμφωνίας το πέρασε στα μουλωχτά κατά την ενημέρωση του Γιούνκερ)

Το ζήτημα της σόγιας ενδέχεται να προκαλέσει πάντως  τριβές καθώς στο Ευρωκοινοβούλιο οι Πράσινοι θα δώσουν μάχη επ΄αυτού, καθώς το 94% της σόγιας που καλλιεργείται στις ΗΠΑ ανήκει σε ποικιλίες γενετικά τροποποιημένες για να αντέχουν στα ζιζανιοκτόνα, και στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια η αυξημένη εισαγωγή προϊόντων σόγιας, σημαίνει και αυξημένη εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων τα οποία απαγορεύεται (μέχρι στιγμής) να καλλιεργηθούν στην Ευρώπη αλέα χρειάζονται και ειδική άδεια κυκλοφορίας. (Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως στην Ελλάδα δεν καταναλώνουμε  ήδη μεταλλαγμένα σόγια στην πράξη, καθώς τα αμερικανικά προϊόντα κυκλοφορούν ουσιαστικά μέσα σε άλλα προϊόντα)

Η ΕΕ εισάγει σήμερα μεγάλη ποσότητα σόγιας από χώρες της Λατινικής Αμερικής, επειδή ο νότος  δεσμεύθηκε να μην προχωρήσει σε καλλιέργειες μεταλλαγμένης σόγιας.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ο Τραμπ δεσμεύθηκε να μην επιβληθεί κανένας νέος τελωνειακός δασμός στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που εξάγονται στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα εξαιρετικά κρίσιμο για τη Γερμανία, όπου ο συγκεκριμένος τομέας απασχολεί 800.000 ανθρώπους.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here