Θα ψάχνουν και στο Facebook «τεκμήρια» για όσους οφείλουν σε τράπεζες

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε μεταξύ 17 εισπρακτικών εταιρειών προτάθηκε οι εισπράκτορες να ασχοληθούν με το προφίλ οφειλετών και εγγυητές στο facebook και επι τούτου προεβλήθη και «επιμορφωτικό» βίντεο για το πώς κάνουν την δουλειά στις ΗΠΑ.

Οι εισπράκτορες των κόκκινων δανείων θα αναζητούν στα κοινωνικά δίκτυα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι οφειλέτες… έχουν λεφτά και το κρύβουν΄.

Μάλιστα συστάθηκε στις εταιρείες να μην έχουν μανία με τις τηλεφωνικές άκαρπες οχλήσεις και να στραφούν στα κοινωνικά δίκτυα για άντληση πληροφοριών.

«Πολλοί δικηγόροι έχουν ιδεοληψία με το τηλέφωνο. Πρέπει να χρησιμοποιείτε και άλλα μέσα, όπως το Facebook, για να εντοπίζετε τους οφειλέτες», αναφέρθηκε «Θα μπορείτε να βρισκετε πληροφορίες που δημοσιοποιεί ο ίδιος ο οφειλέτης ή από τον κοινωνικό περίγυρό του και να λέτε για παράδειγμα στο τηλέφωνο  «Κάθε βράδυ κάνετε check-in σε ακριβά εστιατόρια και λέτε  πως δεν έχετε να πληρώσετε; Πού βρίσκετε λεφτά και περνάτε τόσα Σαββατοκύριακα στην Αράχωβα; Στο Παρίσι σας πετυχαίνω τώρα; Μήπως δεν είναι δικό σας, όπως λέγατε στο Facebook, το σκάφος που ανεβάζατε φωτογραφίες το καλοκαίρι;».

Η πρακτική αυτή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό, όπου εταιρείες ερευνών (tracers) λειτουργούν για λογαριασμό των τραπεζών εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ηδη από το ’60 και το ’70 σε δικαστικές διαμάχες με δανειολήπτες οι τράπεζες επικαλούνταν φωτογραφίες από περιοδικά και κοσμικές στήλες των εφημερίδων, τις οποίες προμήθευαν τα γραφεία ερευνών, προκειμένου να καταδείξουν ότι οι οφειλέτες σκορπούν λεφτά σε διασκεδάσεις και dolce vita, αντί να πληρώνουν τα χρέη τους.

Εξετάζουν με το μικροσκόπιο και φωτογραφίες αν τυχόν δείχνουν αυτοκίνητα, εξοχικά, έργα τέχνης και κάθε άλλο περιουσιακό στοιχείο και συχνά αποκτουν πρόσβαση στο εσωτερικό της κατοικίας του οφειλέτη (από φωτο ή βιντεο)

Οι τράπεζες και οι εισπρακτικές πιέζονται (και πιέζουν) επειδή οι εκκαθαριστές των κόκκινων δανείων θέλουν να αναδιανείμουν έως το φθινόπωρο όλο το χαρτοφυλάκιο των οφειλετών σε νέους και περισσότερους συνεργάτες  Οι «πληροφοριοδότες» θα προσλαμβάνονται με στόχο να ξετρυπώνουν τα περιουσιακά στοιχεία τα οποία αποκρύπτουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κυρίως επιχειρηματίες, οι οποίοι, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω της επιχείρησής τους, έχουν υπέρογκα κόκκινα δάνεια. Ομως όπως πάντα ο εύκολος στόχος για  «άρμεγμα»  είναι οι πρώην μικρομεσαίοι και νυν ημιπρολετάριοι

Μια πρόγευση για το τι θα επακολoυθήσει δίνει το σοκαριστικό βίντεο που προβλήθηκε στη συνάντηση των εισπρακτικών εταιρειών την Τρίτη 11 Ιουλίου. Το ενδιαφέρον αρχίζει στο 1.50

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here