Θα εξοφλήσουμε πρόωρα τα τσουχτερά δάνεια προς ΔΝΤ

Την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα συμμετάσχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 12 Απριλίου.

Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη (94.5), ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η χώρα θέλει να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ώστε να απαλλαγεί από ένα τμήμα των δανείων -ύψους 4 δισ. ευρώ- που έχει πολύ υψηλό επιτόκιο και συγκεκριμένα, 5%.

«Η χώρα δανείζεται πλέον με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο και πρέπει να απαλλαγούμε από δάνεια με τόσο μεγάλο τόκο. Με αυτό τον τρόπο οι δαπάνες που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν να οδεύσουν σε μειώσεις φόρων και άσκηση κοινωνικής πολιτικής», είπε.

Εξάλλου, στο άτυπο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στο Βουκουρέστι δόθηκε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης περίπου 1 δισ. ευρώ απ’ τα κέρδη των ομολόγων και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, συνηγόρησε σε μια πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος μίλησε και για την ρύθμιση των 120 δόσεων προς την εφορία, λέγοντας ότι «δεν θα αργήσει». Όπως είπε, πρέπει να είναι ένα «έξυπνο σύστημα που θα βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της κρίσης».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η ρύθμιση αυτή δεν είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

«Είναι δικό μας θέμα. Απλώς οι θεσμοί θα κοιτάζουν με ένα μάτι να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμής»,είπε.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η θέση του δεν έχει αλλάξει.

«Κάθε πράγμα στον καιρό του» είπε. Και σε όσους επιμένουν ότι το αφορολόγητο θα μειωθεί, υπενθύμισε ότι η αντιπολίτευση έλεγε πως θα μειωθούν οι συντάξεις, κι όμως αυτές δεν μειώθηκαν.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here