Θ. Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α: «Αν οι αστυνομικοί είχαν παρέμβει, ο φόνος του Π. Φύσσα δεν θα είχε γίνει» 

« Η έκθεση της ομάδας του Forensic Architecture επιβεβαίωσε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο όσα ξέραμε και αναφέραμε ως Πολιτική Αγωγή», σημείωσε ο συνήγορος και πρόσθεσε: «Επιβεβαίωσε όσα επισημαίναμε για την οργανωμένη προσέλευση στο ‘Κοράλι’ (…),  για τις κινήσεις του Ρουπακιά, αλλά και για την παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο. Θεωρώ επιβεβλημένο να το επαναλάβω: Εάν οι αστυνομικοί είχαν παρέμβει, ο φόνος αυτός δεν θα είχε γίνει».

Αυτά τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο,  ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης, εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Και συνεχίζει:

«Αν μου ζητούσατε να σταθώ και σε δεύτερο αξιοπρόσεκτο στοιχείο των τελευταίων ημερών, θα σας ανέφερα το γεγονός ότι η Πολιτική Αγωγή προσκόμισε δεκάδες καταδικαστικών αποφάσεων, από χωριστές δίκες, σε βάρος μελών και στελεχών της ‘Χρυσής Αυγής’. Αποφάσεις τελεσίδικες, ή ακόμη και αμετάκλητες».

«Προβλέπω να αρχίζουν οι απολογίες, τέλος 2018, αρχές 2019» 

Ο δικηγόρος ρωτήθηκε πότε προβλέπει να ολοκληρωθεί η δίκη. Και απάντησε:

«Έως τώρα είχαμε σταθερά δεδομένα (…). Από εδώ και πέρα έχουμε έναν ‘άγνωστο Χ’. Πόσα έγγραφα θα προσκομίσει η υπεράσπιση. Πόσους μάρτυρες θα καλέσει, πόσο θα διαρκέσει η εξέτασή τους. Εκτιμώ πάντως ότι θα είναι μάρτυρες χαρακτήρων και όχι μάρτυρες πραγματικών περιστατικών (…). Συνεκτιμώντας τα όλα αυτά, συμπεραίνω ότι έως το τέλος της χρονιάς ή της αρχές της επόμενης, θα έχουμε έναρξη της  φάσης των απολογιών. Θα έχουμε αρχή των απολογιών. Δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να ‘τραβήξει’ περισσότερο η διαδικασία, χωρίς να καταστεί επιζήμια για την ίδια την υπεράσπιση. Χωρίς, με άλλα λόγια, να κουράσει η υπεράσπιση το δικαστήριο (…). Βλέπω λοιπόν ότι θα έχουμε απόφαση στην τρέχουσα δικαστική περίοδο, δηλαδή έως το καλοκαίρι του 2019».

«Μπορεί να καταστεί μοιραία για τη ΧΑ η αντίφαση, την οποία βιώνει» 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Θ. Καμπαγιάννης  τόνισε πως, όντως, η «Χρυσή Αυγή» είναι δέσμιας μιας αντίφασης, «που μπορεί να καταστεί και μοιραία». Την αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη να προστατευτούν, στο δικαστικό πεδίο, τα στελέχη της και στην πολιτική ανάγκη να συσπειρώνει τα μέλη της, να δείχνει πως «δεν κάνει πίσω».

Η μία ανάγκη ωθεί προς το «άδειασμα» των φυσικών αυτουργών και η άλλη προς την «ομερτά» σημείωσε ο δικηγόρος, προσθέτοντας:

«Παρατηρείται, πάντως, μια προσεκτική- για την ώρα είναι προσεκτική, διακριτική- μετακίνηση προς την εξυπηρέτηση νομικών, δικαστικών  προτεραιοτήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, προσφάτως, ακούστηκε από την υπεράσπιση ο χαρακτηρισμός ‘ούγκανοι’ για κάποιους χρυσαυγίτες από τη Νίκαια. Δεν είναι δικός μου ο όρος, απλώς τον άκουσα, τον αναπαράγω (…). Με τη λογική πως κάποιοι ανόητοι, θερμόαιμοι, έκαναν του κεφαλιού τους. Και από την άλλη, είχαμε εκείνη τη δήλωση Μιχαλολιάκου για ανάληψη πολιτικής ευθύνης, ως προς τη δολοφονία Φύσσα».
Τέλος, ο Θ. Καμπαγιάννης τόνισε ότι η υπόθεση της δίκης αυτής εξακολουθεί να ενδιαφέρει την κοινή γνώμη, δεν μετατράπηκε σε «ρουτίνα». Κι αυτό, υπογράμμισε, είναι πολύ θετικό.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here