Τέξας: Σαράντα επτά νεκρούς, ένα εκατομμύριο εκτοπισμένους και ζημιές έως 180 δις δολ. άφησε πίσω του ο Χάρβεϊ

Οι ζημιές από τον τυφώνα Χάρβεϊ θα ξεπεράσουν εκείνες των τυφώνων Κατρίνα και Σάντι και είναι πιθανό να φθάσουν μεταξύ 150 και 180 δισεκ. δολαρίων, δήλωσε ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ.

Ο Χάρβεϊ ήταν ο πιο ισχυρός τυφώνας που έπληξε το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια. Προκάλεσε το θάνατο 47 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άνω του ενός εκατομμυρίου άλλων λόγω των εκτεταμένων καταστροφών και πλημμυρών σε μια περιοχή μεγαλύτερη των 480 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Σχεδόν 200.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες και περίπου 12.600 έχουν καταστραφεί, ανέφερε το Σάββατο το Τμήμα Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας.

«Ο Κατρίνα προκάλεσε αν θυμάμαι καλά καταστροφές ύψους άνω των 120 δισεκ. δολαρίων αλλά όταν δούμε τον αριθμό των σπιτιών και των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν, από τον Χάρβεϊ νομίζω ότι αυτός εδώ θα κοστίσει πολύ πάνω από 120 δισεκ. δολάρια, πιθανόν 150 με 180 δισεκ. δολάρια», δήλωσε ο Άμποτ στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News και πρόσθεσε «είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τυφώνα Σάντι».

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει αρχικά ένα ποσό 7,85 δισεκ. δολαρίων για τις προσπάθειες ανάκαμψης, ποσό το οποίο ο Άμποτ χαρακτήρισε ανεπαρκές.

«Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά μας αν πρόκειται να ανοικοδομήσουμε την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και ολόκληρη τη γεωγραφική περιοχή», είπε ο Άμποτ.

Το Χιούστον προσπαθούσε ακόμη να ανακάμψει την Κυριακή, όταν ο δήμος έδωσε εντολή για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων στη δυτική πλευρά της πόλης μετά την απελευθέρωση πλημμυρισμένου νερού που είχε συσσωρευτεί σε μία δεξαμενή.

Η πόλη διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού σε σπίτια το πρωί της Κυριακής προκειμένου να ενθαρρύνει την απομάκρυνση εκείνων που ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ εξέφρασε το Σάββατο ανησυχία για περίπου 13 εγκαταστάσεις του προγράμματος Superfund, βαριά μολυσμένες πρώην βιομηχανικές ζώνες, που πλημμύρισαν και θεωρούνται επικίνδυνες για τη διαρροή τοξικών.

«Ο κόσμος πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης… Η EPA την παρακολουθεί, η EPA θα είναι στην κορυφή», είπε ο Άμποτ.

 

Πολλές περιοχές του Τέξας εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα από τα νερά των πλημμυρισμένων ποταμών και αναμένεται να παραμείνουν έτσι για μία εβδομάδα ή περισσότερο. Στο Μπόμοντ, περίπου 85 χλμ. ανατολικά του Χιούστον, αξιωματούχοι προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν ένα αντλιοστάσιο που πλημμύρισε με αποτέλεσμα περίπου 120.000 άνθρωποι να μην έχουν πόσιμο νερό για μέρες.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here