Η τετραπλή αδικία στα θύματα της Μανωλάδας. Τους ζητούν να πληρώσουν κι από πάνω!

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Μια τέταρτη κατά σειρά αδικία σε βάρος των μεταναστών, εργατών γης στη Νέα Μανωλάδα, έρχεται να συμπληρώσει την εγκληματική ενέργεια που έγινε σε βάρος τους πριν δύο χρόνια, όταν αντί για τα δεδουλευμένα τους, δέχθηκαν πυροβολισμούς.

Η ελληνική πολιτεία όχι μόνο επιτρέπει την άγρια, παράνομη εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών από τους νέους «τσιφλικάδες» της περιοχής,  όχι μόνο δεν τους προστατεύει όταν ζητούν τα ελάχιστα δικαιώματα τους με αποτέλεσμα οι αποθρασσυμένοι εργοδότες να στρέφουν ακόμη και όπλα εναντίον τους, αλλά ένα χρόνο αργότερα, με απόφαση δικαστηρίου δεν τους επιδίκασε καμία αποζημίωση ενώ αθώωσε αρκετούς από τους δράστες και όσοι καταδικάσθηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι.

ÓõãêÝíôñùóç áëëïäáðþí åñãáôþí êáé öïñÝùí Ýîù áðü ôá äéêáóôÞñéá ôçò ÐÜôñáò ôçí ÔåôÜñôç 30 Éïõëßïõ 2014, ìåôÜ ôçí åôõìçãïñßá óå üôé áöïñÜ óôïõò 4 êáôçãïñïýìåíïõò ãéá ôçí åðßèåóç ìå êáñáìðßíåò êáôÜ ìåôáíáóôþí åñãáôþí óôá öñáïõëï÷þñáöá ôçò ÌáíùëÜäáò, ïé ïðïßïé áñíïýíôï íá åñãáóôïýí áðáéôþíôáò ôçí êáôáâïëÞ ôùí äåäïõëåõìÝíùí ôïõò. (EUROKINISSI)
ÓõãêÝíôñùóç áëëïäáðþí åñãáôþí êáé öïñÝùí Ýîù áðü ôá äéêáóôÞñéá ôçò ÐÜôñáò ôçí ÔåôÜñôç 30 Éïõëßïõ 2014, ìåôÜ ôçí åôõìçãïñßá óå üôé áöïñÜ óôïõò 4 êáôçãïñïýìåíïõò ãéá ôçí åðßèåóç ìå êáñáìðßíåò êáôÜ ìåôáíáóôþí åñãáôþí óôá öñáïõëï÷þñáöá ôçò ÌáíùëÜäáò, ïé ïðïßïé áñíïýíôï íá åñãáóôïýí áðáéôþíôáò ôçí êáôáâïëÞ ôùí äåäïõëåõìÝíùí ôïõò.
(EUROKINISSI)

Μετά την τριπλή αυτή άδικη και παράνομη συμπεριφορά του ελληνικού κράτους, ήρθε δυστυχώς να προστεθεί και μιά τέταρτη.  Στα θύματα αυτής της δολοφονικής επίθεση, στους εργάτες γης της Ν. Μανωλάδας, επιδικάσθηκαν από πάνω και 360 ευρώ δικαστικά έξοδα στον καθένα, επειδή με αίτησή τους προκάλεσαν συζήτηση για εξαίρεση του προέδρου του Δικαστηρίου για μεροληψία, η οποία απορρίφθηκε.

Τώρα η εφορία έχει καταλογίσει το ποσό και τους ζητά!

Απέναντι στην τετραπλή αυτή αδικία, που ξεπέρασε κάθε όριο, 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης και ζητούν να μάθουν ποιά μέτρα έχουν λάβει ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν από πάν τα θύματα μιας ρατσιστικής και όχι μόνο, επίθεσης.

Η ερώτηση που καταδεικνύει το μέγεθος της αδικίας, έχει ως εξής:

Στις 17 Απριλίου του 2013 έλαβε χώρα μία απολύτως παράνομη και εγκληματική ενέργεια σε εταιρεία παραγωγής φράουλας στη Νέα Μανωλάδα του νομού Ηλείας. Οι μετανάστες που εργάζονταν στην εταιρεία υπό απάνθρωπες συνθήκες ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους, που υπερέβαιναν τους μισθούς έξι μηνών, και εισέπραξαν ως απάντηση πυροβολισμούς από τους επιστάτες τους με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 28 άτομα.

Η δίκη που ακολούθησε, ως αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής ενέργειας, όχι μόνο δεν αποζημίωσε τους μετανάστες ως θύματα ρατσιστικής βίας και εργοδοτικής εκμετάλλευσης αλλά ούτε και τους βοήθησε να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους. Αντίθετα, κάποιοι από τους δράστες κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι, και όσοι καταδικάστηκαν αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι καθώς η ποινή είχε ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η αδικία σε βάρος των συγκεκριμένων μεταναστών εργατών γης είχε και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με καταγγελία της Κίνησης Ενωμένοι κατά του Ρατσισμού και της Φασιστικής Απειλής και σχετικά δημοσιεύματα τους καταλογίστηκαν δικαστικά έξοδα που αντιστοιχούν σε 360 ευρώ για τον καθένα από τους 35 μετανάστες που συμμετείχαν ως Πολιτική Αγωγή στη δίκη (συνολικού ποσού 12.000 ευρώ) και έχουν σταλεί στις εφορίες τους. Τα δικαστικά αυτά έξοδα επιβλήθηκαν, καθώς στη δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστήριο Πατρών οι πολιτικώς ενάγοντες είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης της Προέδρου του Δικαστηρίου με το σκεπτικό ότι μεροληπτούσε υπέρ των κατηγορουμένων, αίτηση, η οποία απορρίφθηκε. Πολλά από αυτά τα ποσά των δικαστικών εξόδων προχώρησαν στις εφορίες τους προηγούμενους μήνες με αποτέλεσμα να είναι πλέον απαιτητά από το Ελληνικό Δημόσιο.

Επειδή η καταχρηστική αυτή ενέργεια εντείνει την αδικία απέναντι σε ανθρώπους που δούλευαν σε συνθήκες δουλείας, κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους, επειδή διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και δεν δικαιώθηκαν ούτε ηθικά από την ελληνική δικαιοσύνη:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

• Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε άμεσα να διαγραφούν οι οικονομικές απαιτήσεις λόγω επιβολής δικαστικών εξόδων σε βάρος των συγκεκριμένων μεταναστών-εργατών γης και να αρθεί αυτή η αδικία σε βάρος τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπαλαούρας Γεράσιμος

Ακριώτης Γεώργιος

Αναγνωστοπούλου Σία

Αραχωβίτης Σταύρος

Αυλωνίτου Ελένη

Βάκη Φωτεινή

Βαρδάκης Σωκράτης

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γεωργοπούλου Έφη

Γιαννακίδης Ευστάθιος

Γκαρά Αναστασία

Δέδες Ιωάννης

Δελημήτρος Κωνσταντίνος

Δημαράς Γεώργιος

Δημητριάδης Δημήτριος

Διώτη Ηρώ

Εμμανουηλίδης Δημήτριος

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσείν

Ιωαννίδης Ηλίας

Καββαδία Αννέτα

Καματερός Ηλίας

Κανελλοπούλου Μαρία

Καρακώστα Ευαγγελία

Κατριβάνου Βασιλική

Κατσαβριά Χαρούλα

Καφαντάρη Χαρά

Κοζομπόλη Παναγιώτα

Κουρεμπές Θεοφάνης

Κωστοπαναγιώτου Ηλίας

Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος

Λάππας Σπυρίδων

Λεουτσάκος Ευστάθιος

Μανιός Νικόλαος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ουρσουζίδης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Πολάκης Παύλος

Ρίζος Δημήτριος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σκούμας Αθανάσιος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σμίας Χρήστος

Σταθάς Ιωάννης

Σταματάκη Ελένη

Στέφος Ιωάννης

Σωτηρίου Ελένη

Τζούφη Μερόπη

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Τσίρκας Βασίλειος

Φάμελλος Σωκράτης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Ψαρρέα Ελένη

Ψυχογιός Γεώργιος

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here