Τετρακόσιοι οι αγνοούμενοι από την κατάρρευση φράγματος στη Βραζιλία-Διασώθηκαν 200

Μεγάλη τραγωδία μετά την κατάρρευση φράγματος σε ορυχείο της πόλης Μπρουματζίνιου που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους, με τον απολογισμό των θυμάτων να αναμένεται να αυξηθεί δραματικά, καθώς 400 άνθρωποι αγνοούνται και οι αρχές θεωρούν ότι ελάχιστες πιθανότητες υπάρχουν να βρουν άλλους επιζώντες.

Περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν, ενώ συνεχίζονται εντατικές έρευνες οι των σωστικών συνεργείων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης-κολοσσού των μεταλλείων Vale. Οι περισσότεροι από ζωντανούς και αγνούμενους είναι υπάλληλοι της εταιρίας ή συνεργαζόμενων εταιρειών.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να βρούμε επιζώντες είναι ελάχιστες. Πιθανότατα θα ανασύρουμε μόνο πτώματα» δήλωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Μίνας Ζεράις, όπου παρόμοιο δυστύχημα προκάλεσε το θάνατο 19 ανθρώπων, πριν τρία χρόνια.

Η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων, απορριμμάτων που προκύπτουν από την επεξεργασία μεταλλευμάτων, είχε συνέπεια να πέσουν τεράστιες ποσότητες λάσπης και νερού, δημιουργώντας έναν γιγαντιαίο χείμαρρο, που έσπασε άλλα δύο, μικρότερα φράγματα σε λίγο χαμηλότερο υψόμετρο.

Η παλίρροια λάσπης κάλυψε αχανείς εκτάσεις με βλάστηση και σπίτια, διαπίστωσε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε σε ελικόπτερο. Συνολικά 13  πετούν πάνω από την περιοχή, με τους διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν από αέρος τους παγιδευμένους ανθρώπους.

Η επιχείρηση επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία όπου ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη επιζώντες. Μεταξύ αυτών είναι και μια καφεστιατόριο του μεταλλείου, η οποία θάφτηκε στις λάσπες και η οποία ήταν γεμάτη, καθώς το συμβάν έγινε την ώρα που πολλοί εργαζόμενοι γευμάτιζαν, καταβροχθίστηκε από τη λάσπη.

Πολλοί συγγενείς εργαζομένων περίμεναν με αγωνία νέα για τους δικούς τους χωρίς να είναι σε θέση να κρύψουν την αγανάκτησή τους διότι οι αρχές δεν τους ενημέρωναν. «Δεν θέλουν να πουν τίποτα! Είναι οι γιοι μας, οι άντρες μας, και κανένας δεν μας λέει τίποτα. Ο ανιψιός μου, πέντε χρονών, με ρωτάει αν ο μπαμπάς του πέθανε. Τι να του πω;», αναρωτήθηκε η Ολίβια Χίους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here