Τεστ θα ανιχνεύει «μυρίζοντας» τα ούρα, τον καρκίνο του προστάτη

Αμερικανοί επιστήμονες σχεδιάζουν ένα νέο χημικό τεστ, που μπορεί να «μυρίσει» τον καρκίνο του προστάτη στα ούρα με σκοπό να  μειωθούν, μελλοντικά, οι επεμβατικές βιοψίες που γίνονται, χωρίς λόγο σε αρκετούς άντρες και είναι επώδυνες.

Για τη βιοψία, μια βελόνα που εισχωρεί μέσω του πέους στον προστατικό αδένα λαμβάνει ιστό προς εξέταση. Οι άνδρες αναγκάζονται να υποβληθούν σε αυτή την καθόλου ευχάριστη διαδικασία, όταν στις εξετάσεις αίματος έχουν υψηλό PSA (μια πρωτεΐνη που λέγεται ειδικό προαταστικό αντιγόνο).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μανγκιλάλ Αγκαργουάλ του Πανεπιστημίου Ιντιάνα-Πέρντιου Ιντιανάπολις, μελετώντας δείγματα ούρων από 100 ασθενείς κι εντόπισαν εκείνα τα χημικά μόρια (οργανικές πτητικές ουσίες) που ευθύνονται για τη διακριτή οσμή του καρκίνου του προστάτη στα ούρα των ασθενών. Οι ουσίες αυτές ανιχνεύονται περίπου στο 90% των ασθενών, αλλά δεν ανιχνεύονται καθόλου σε όσους δεν έχουν καρκίνο του προστάτη.

Το 2014, οι ίδιοι ερευνητές είχαν δείξει στο περιοδικό ουρολογίας «Journal of Urology» ότι ένας εκπαιδευμένος σκύλος μπορεί να ανιχνεύσει με τη μύτη του τον καρκίνο του προστάτη με ακρίβεια άνω του 97%. Όπως είπαν, «αν οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν τον καρκίνο του προστάτη, τότε κι εμείς μπορούμε να το κάνουμε».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι, σε λίγα χρόνια, ένα αξιόπιστο τεστ θα είναι έτοιμο για ευρεία χρήση από τους γιατρούς αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς. Έως τότε, δείγματα ούρων θα πρέπει να στέλνονται για ανάλυση στα εργαστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here