Τέσσερις εταιρείες θα προμηθεύσουν το ίδιο self test με 50% «καπέλο»

Ερωτήματα προκαλεί έτσι η απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τις οικονομικές προσφορές όλων των εταιρειών που θα φέρνουν το κινεζικό self test, με δεδομένο ότι η τιμή που ζήτησαν για τη διάθεσή του παρουσιάζει απόκλιση έως και 50%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία Ξενοφών Γερμανός θα πουλήσει στο δημόσιο το self test της στην τιμή των 2,29 ευρώ, ενώ η MARVIFARM θα πουλήσει 1 εκατ. self tests στην τιμή των 3,45 ευρώ. Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής είναι όπως καταλαβαίνει κανείς τεράστια οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, που μπορεί να φτάσει τα εκατομμύρια ευρώ.

Όπως και με τις μάσκες στην αρχή της πανδημίας, η «ελεύθερη αγορά» δίνει την τόνο στα self tests, τα οποία η κυβέρνηση επείγεται να χρησιμοποιήσει για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς, μεταθέτοντας την ευθύνη του ελέγχου για τον κορωνοϊό στους γονείς και τους εργαζόμενους. Τόση είναι δε η βιασύνη της, που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα) που βρίσκεται στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα να διατεθούν στην αγορά self tests χωρίς σήμανση CE.

Οι πέντε εταιρείες, που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού απευθείας ανάθεσης και έλαβαν το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι οι εξής:

  • Για την προμήθεια με αγορά 2.500.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην τιμή των 2,29€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 5.725.000,00€.
  • Για την προμήθεια με αγορά 1.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ΑΝΑΤS Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορική-Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών υλικών- Κατασκευαστική- Τεχνική-Βιομηχανική- Διαχείριση ακινήτων στην τιμή των 3,30€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 3.300.000,00€
  • Για την προμήθεια με αγορά 3.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην τιμή των 3,36€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 10.080.000,00€.
  • Για την προμήθεια με αγορά 1.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ Β.ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (MARVIFARM) στην τιμή των 3,45€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 3.450.000,00€.
  • Για την προμήθεια με αγορά 1.900.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ROCHE DIAGNOSTICS (HELLAS) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ στην τιμή των 4€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 7.600.000,00€
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here