Παραιτήθηκαν οι προσωπάρχες της Μέι-Εργατικοί: Χάος στο κυβερνών κόμμα

«Τεράστια απογοήτευση», για τους Βρετανούς Συντηρητικούς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των πρόωρων εκλογών ο ανώτατος σύμβουλος -προσωπάρχης της πρωθυπουργού, Νικ Τίμοθι ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του ταυτόχρονα με την αναπληρώτρια του, Φιόνα Χιλ. Για χάος στο κυβερνών κόμμα κάνουν λόγο οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, που ήδη εκφράζουν ετοιμότητα να αναλάβουν τα ηνία.

Ο Τίμοθι τονίζει ότι αποδέχεται την ευθύνη για το ρόλο του στο μανιφέστο των Συντηρητικών που συγκεντρώνει τα εσωκομματικά πυρά, την επόμενη ημέρα της απώλειας αυτοδυναμίας από τις κάλπες. «Βαθιά διαιρεμένη χώρα», χαρακτηρίζει ο παραιτηθείς ανώτατος σύμβουλος τη Βρετανία: «Ψηφοφόροι εξαντλημένοι από τη λιτότητα, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι για την Brexit, νέοι που αισθάνονται ότι δεν έχουν τις ευκαιρίες. Κατά τραγική ειρωνεία, διαβεβαιώνω ότι  η πρωθυπουργός κατανοούσε τη δυσφορία από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νικ Τίμοθι.

Παρά τις επικρίσεις η Τερέζα Μέι, ξεκαθάρισε ότι παραμένει στο αξίωμα και έστειλε ήδη στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας τον επικεφαλής διαπραγματευτή Γουίπ Γουίλιαμσον για έναρξη συνομιλιών με τους Ενωτικούς του κόμματος DUP  με στόχο τη συγκρότηση κυβέρνησης μειοψηφίας.

Οι συνομιλίες αυτές θα επικεντρωθούν στο πώς το βορειοϊρλανδικό συντηρητικό κόμμα μπορεί να παράσχει στήριξη στη νέα κυβέρνηση.

Με εννέα υπουργούς και υφυπουργούς, να συγκαταλέγονται στους 12 Τόρις που έχασαν τις έδρες τους, οι Συντηρητικοί εντείνουν τα μετεκλογικά πυρά, εκφράζοντας αντίθεση για τη συμφωνία συνεργασίας της Μέι με το βορειοιρλανδικό  DUP υπό την Αρλίν Φόστερ, με κυρίαρχο σχόλιο ότι ένα κόμμα «λαϊκιστικό που τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής και του μαλακού Brexit δεν είναι κατάλληλος εταίρος για τους Συντηρητικούς.

Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά για την Τερέζα Μέι που πρέπει να συνάψει συμφωνία με το DUP μέχρι την επόμενη εβδομάδα, για να λάβει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τη βασίλισσα Ελισάβετ στις  19 Ιουνίου, ενώ την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί η έναρξη των διετών διπαραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για το Brexit.

ΠΗΓΗ:BBC και ΕΡΤ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here