Teodosio Sectio Aurea: «Με ευχαρίστηση θα παραβιάσω το δικό σας σύστημα αντίληψης!»

 

Της ΝΑΤΑΛΙΑΣ ΡΕΖΗ

Ο Αθηναίος αυτοδίδακτος εικαστικός καλλιτέχνης Teodosio Sectio Aurea είναι ένας σύγχρονος «μάγος» της εικόνας. Μέσα από το παιχνίδισμα φωτός και σκιάς τα μεταλλικά ελάσματα δημιουργούν ανθρώπινες μορφές, παίρνουν ζωή και υπόσταση…

«…Προσφέρω τις υπηρεσίες του μεσολαβητή μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας! Με ευχαρίστηση θα παραβιάσω το δικό σας σύστημα αντίληψης… Σκοπεύω να  χάσω τελείως την επικοινωνία με την λογική και την πραγματικότητα και θα μιλήσω μαζί σας σχεδόν στη γλώσσα των σκιών. Μάλλον αναρωτιέστε πως θα τα καταφέρω, σωστά;», λέει ο Teodosio μιλώντας μας για την επικείμενη πρώτη προσωπική του έκθεση στο Ηράκλειο Κρήτης. 

Ο Teodosio Sectio Aurea δημιουργεί μοναδικά έργα τέχνης από σκιά! Οι πολύπλοκες, σχεδόν χαοτικές κατασκευές του από σύρματα και ελάσματα σιδήρου, ενώ με την πρώτη ματιά δείχνουν άμορφες και μπερδεμένες μεταλλικές μάζες, όταν πέσει το φως πάνω τους με τον κατάλληλο προσανατολισμό, εμφανίζουν καταπληκτικές και εναλλασσόμενες δημιουργίες από σκιές, σαν μαγική εικόνα.

!!!!!

Αυθόρμητος, ευφυής, επινοητικός, ειλικρινής, ευχάριστος, παράτολμος φιλοξενήθηκε από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle που προέβαλλε τα έργα και τη δουλειά του (βλ. παρακάτω το λίνκ με το σχετικό αφιέρωμα)

Πως μπορεί να παραβιαστεί το λογικό μας σύστημα, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα, μέσα από τα παιχνίδια της σκιάς πάνω στο φως, ή αλλιώς, του φωτός όταν εμποδίζεται από τις κατασκευές του;

Χρησιμοποιεί κυρίως το μέταλλο, γιατί το βρίσκει άφθαρτο. Φιλοδοξεί να δημιουργήσει κάτι μοναδικό και αιώνιο, αναζητώντας την ομορφιά στην σκοτεινή αντανάκλαση των πραγμάτων.

Με την συνέντευξή του στο Press Publica, προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τον δικό του τρόπο που βλέπει τα πράγματα και στο σχεδόν παράτολμο εγχείρημά του να μας μυήσει σε αυτόν και να μας ωθήσει να βρούμε την ‘’μικροαποστολή’’ μας!

 

profile 2 (1)

Teodosio από που εμπνέεσαι κυρίως;

Ή έμπνευση είναι παντού γύρω μας – φύση, θάλασσα, μουσική, όμορφη γυναίκα, μαγικό βλέμμα, στην πόλη μας, στην καλύτερη χώρα του κόσμου την Ελλάδα!  Ακόμη και στις σκιές που μας ακολουθούν κατά την διάρκεια τις ημέρας, η έμπνευση είναι παντού! Σε όλα, σε θετικά και σε αρνητικά, δυστυχώς. Σε μένα η έμπνευση λειτουργεί σαν την ανάσα, δεν σταματάει ποτέ… Η Μούσα είναι μόνιμα στο μυαλό μου…

Πως διάλεξες η πρώτη σου έκθεση να σχετίζεται με το φως και την ανυπαρξία του;

Φως και σκιά είναι μαγικός κόσμος,  είναι κάτι παραπάνω απ αυτά που νομίζουμε… Είναι δύναμη, ενέργεια. Tα έργα μου πρέπει να τα δείτε από κοντά. Μην ξεχνάτε, η σκιά μας είναι η απόδειξη ότι το φως ξεπέρασε την διαδρομή 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και δεν έφτασε στο έδαφος της γης μόλις 1,5 μέτρο εξαιτίας μας…

Εξαιτίας μας; Πως το εννοείς;

Ναι, εξαιτίας μας…Ο ένας άνθρωπος λειτουργεί σαν φράκτης φωτός, ο άλλος σαν πρίσμα, δεν συμφωνείς; Εξαιτίας μας το φως δεν φτάνει στο έδαφος… Μπορούμε να γίνουμε και ηλιακό ρολόι, δεν είναι τέλειo; Υπάρχουμε για κάποιο λόγο… Ό,τι μας περιβάλλει στο χώρο και στον χρόνο χρειάζεται για κάποιο λόγο.

Πότε εξαφανίζεται το φως; Σε ποιές περιπτώσεις εμφανίζεται;

Υπάρχει μια γραμμή μεταξύ του φωτός και της σκιάς, η σκιά είναι ή αμοιβαία πλευρά του φωτός… Εγώ βλέπω το φως και την σκιά διαφορετικά, μπορώ να πω βλέπω αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι… Το φως γεννιέται σε απόλυτο σκοτάδι και το ανάποδο, μπέρδεμα έτσι?

!!!!

Δηλαδή; Εσωτερικές διεργασίες ή κάτι άλλο;

Βεβαίως, πάντα εσωτερικές διεργασίες. Όπως και ο εσωτερικός μας κόσμος, απόλυτο σκοτάδι και φως, ένα τεράστιο σύμπαν. Και όπως θα έλεγε σε αυτή την περίπτωση ο Darth Vader, «όλοι έχουμε έναν γαλαξία μέσα μας»…

Σχετικά με τα κοινωνικοπολιτικά μας δρώμενα; Ποιά  διαδρομή του φωτός ή της σκιάς βρίσκεις;

Τώρα αυτά ο καθένας πως τα βλέπει… Ένας βλέπει φως σε όλα, άλλος βλέπει σκιά σε όλα. Έχω ξαναπεί, η κρίση με βοήθησε, βρήκα την μικρή αποστολή μου… Και σας ρωτώ, λοιπόν, ποια είναι ή δικιά σας μικροσκοπική αποστολή;

Τελικά, η σκιά τί σημαίνει για σένα;

Ωραία ερώτηση! Η σκιά για μένα είναι μια πρό(σ)κληση… ένα ταξίδι είναι, που έχει να μου δείξει πολλά ακόμη.

teodosio

Τί αποσυμβολίζουν οι κατασκευές σου, ως ‘’πρίσμα’’ ή ‘’φράχτης’’ του φωτός;

Δεν  είναι πρίσμα οι κατασκευές μου, θα έλεγα ότι είναι φράχτης του φωτός, απ’ την ιδιαίτερη οπτική γωνία από την οποία εγώ εξετάζω τα πράγματα. Φως βρίσκει το γλυπτό, ώστε στον τοίχο να παρουσιάζεται ένα θέμα.

Τί θα ήθελες περισσότερο να τονίσεις ως μήνυμα, αν εσύ αποσυμβολίσεις τα έργα της πρώτης σου έκθεσης;

«Ο ένας κοιτάει το νερόλακκο και βλέπει τη λάσπη, ο άλλος βλέπει μέσα του τα άστρα που αντανακλώνται», Εμμανουέλ Κάντ… Απλά, «ανοίξτε» το μυαλό σας, αυτό.

Παραβιάζεται το σύστημα αντίληψης του κοινού τελικά; Υπό ποιές προϋποθέσεις;

Βέβαια παραβιάζεται… Ελάτε στην έκθεσή μου, να μπείτε για λίγο στο δικό μου σύμπαν… Δημιουργώ ένα μικρό σύμπαν και είτε ως παρατηρητής είτε ως πρωταγωνιστής μου δίνεται η ευκαιρία να  δραπετεύσω σε άλλους κόσμους, εξωπραγματικούς, και έτσι μέσα απ’ τα έργα μου προσπαθώ να επικοινωνήσω με το κοινό, να «ξεμπλοκάρω» το μυαλό τους. Να δούνε την ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας μέσα από το παιχνίδι των σκιών…. Ένα δέντρο –σακουρα- κρύβει και αλλά πράγματα, κάθε έργο μου έχει μια φιλοσοφική σύνδεση με την σκιά του…Και πιστεύω ότι και στην ζωή μας πρέπει να έχουμε «ανοιχτό» το μυαλό μας και τότε θα τα βρούμε σε όλα μια φιλοσοφική σύνδεση, ακόμα  και θετικά πράγματα… Στο κοντινό μέλλον θα σας πάω σε άλλα ταξίδια, θα μεταφέρω της σκιές μου σε άλλο επίπεδο, θα φτιάξω άλλα γεωμετρικά σχήματα, μαντάλα, πιο δύσκολα, πιο psycho!

teodosio1

Ποιά σου ήταν η πιο δύσκολη ψυχική σου κατάσταση, ώστε να την αποτυπώσεις, και σε ποιό έργο σου;

Γαλήνη! Αυτό επιδιώκω, αυτή είναι η ψυχική μου κατάσταση, όταν δημιουργώ, νιώθω σαν Βούδας…. Γύρω απ’ τα έργα μου υπάρχει ένας ηλεκτρισμός, κάθε έργο μου είναι σαν  γεωμετρικό σχήμα μαντάλα, σε κάθε σχήμα και γραμμή υπάρχει αγάπη, γαλήνη, πνεύμα…

Τί σε δυσκόλεψε περισσότερο να αποτυπώσεις μέχρι τώρα; Ποιό συναίσθημα, ποιά ‘’παράσταση’’;

…Mάλλον η αγάπη… Το πιο δύσκολο συναίσθημα… Ή «παράσταση» συνεχίζεται…

Ποιό είναι το πιο αγαπημένο σου έργο; Πως θα το περιέγραφες;  Ποιά δική σου αλήθεια κρύβεται μέσα σ’ αυτό;

Πολλά έργα μου αρέσουν… Το πιο δύσκολο ήταν η ‘’Γκερνίκα’’ του Πικάσσο, η δικιά μου εκδοχή… Μου πήρε παρά πολύ ενέργεια αυτό. Για πρώτη φορά δοκίμασα λίγο διαφορετική τεχνική, ζωγραφική με φως και σκιά, πολύ δύσκολο έργο σε σύγκριση με τα άλλα. Αδυνάτισα όταν το έφτιαξα…

 afissa (1)

Τί θέση έχει το πείραμα στην δημιουργία και τις αναζητήσεις σου;

Το πείραμα δεν σταματάει ποτέ. Συνέχεια ψάχνω για τα υλικά, ιδέες, τεχνικές. Σχεδιάζω, αλλάζω τα προσχέδια, βάζω φωτιά καμία φορά…! Πρέπει να δίνουμε θυσίες στους Θεούς…!

Πως μπορείς να δείξεις στο κοινό την ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας, εφόσον φιλοδοξείς να τον απομακρύνεις από κάθε λογική;

Όλα έχουν μια λογική, ακόμη και η ελκυστική πλευρά της πραγματικότητας… Δεν είμαι μάγος, καλλιτέχνης είμαι…

Ποιές είναι οι φιλοδοξίες σου Teodosio;

Η φιλοδοξία μου είναι να δημιουργώ κάτι το διαφορετικό, κάτι το άφθαρτο, κάτι πρωτότυπο. Να φτιάξω όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου… Να αφήσω κάτι πίσω μου… Αυτό!

Τί σημαίνει για σένα το ‘’Sectio Aurea’’ στο όνομά σου; Πως το διάλεξες;

‘’Sectio Aurea’’ είναι ή χρυσή τομή στα λατινικά. Είναι παντού και σε όλα, είναι ένας κώδικας. Είναι στο σύμπαν, στην τέχνη, στη φύση, μέσα μας, παντού! Το τέλειο στην αρμονία. Δεν το διάλεξα εγώ, το ‘’Sectio Aurea’’ με διάλεξε….

Στα πράγματα, τα κοινωνικοπολιτικά, όπως τα βιώνεις εσύ, ποιά χρυσή τομή βρίσκεις;

Εγώ ζω σε άλλον κόσμο, δεν έχω tv, η ζωή μου είναι γεμάτη με τέχνη, μουσική, δημιουργία, ιδέες, έμπνευση. Η θρησκεία μου είναι η Τέχνη… In Art we trust! Τα πολιτικά δεν με ενδιαφέρουν να πω την αλήθεια. Δεν πιστεύω στην πολιτική, ούτε σ’ αυτούς που είναι μέσα σ αυτήν.

 

Επίσης ο Teodosio φτιάχνει πίνακες ζωγραφικής με μικτή τεχνική, έργα από σύρμα, γλυπτά, μοντέρνα έπιπλα και φωτιστικά:

http://teodosio.gr

 

Τo αφιέρωμα του τηλεοπτικού δικτύου Deutsche Welle στον Teodosio Sectio Aurea:

 http://www.dw.com/en/teodosio-sectio-aurea/av-17745607

 

 

INFO:

Τίτλος Έκθεσης: »Μεταξύ του φωτός και της ανυπαρξίας του»

Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Σεπτεμβρίου έως 20 Σεπτεμβρίου 2015

 

Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου

Πλαστήρα & Ρωμανού

 

Ώρες Λειτουργίας: καθημερνά 14:00  – 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 65 71 461

 

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here